Nagyvilág

Terjed Romániában a madárinfluenza

Már öt délkeleti megye 18 településén mutatták ki a madárinfluenza vírusának megjelenését – jelentette be Gheorghe Flutur román mezőgazdasági miniszter. Bukarest agglomerációjában számítanak a vírusra.

A fertőzött területek az ország délkeleti részén helyezkednek el: Tulceában, Brailában, Ialomitában, Galatiban és Calarasiban; ez utóbbi a fővárostól, Bukaresttől alig néhány tucat kilométerre fekszik. Október 7. óta, amikor a Duna-deltában felfedezték az első madárinfluenzás eseteket, a betegség egyre inkább dél és nyugat felé terjed, olyan területekre, amelyek már nem esnek a költöző madarak vándorlásának útjába.

A Romániából érkező mintákat vizsgáló és a veszélyes vírus jelenlétét kimutató nagy-britanniai laboratóriumok szerint magát Bukarestet egyelőre nem fenyegeti a járvány. Ugyanakkor számítani lehet a vírus megjelenésére a főváros agglomerációjához tartozó, sok esetben tóparton fekvő településeken, ahol a lakosok sok baromfit tartanak.

A hét végén az egészségügyi hatóságok Bukarestet is riadókészültségbe helyezték. A szakemberek rendőrök segítségével próbálnak mindent megtenni, hogy a vírus ne jusson el a városba, és ennek érdekében közúti fertőtlenítő szűrőpontokat létesítettek a bevezető útvonalakon, valamint állatorvosokat rendeltek a Calarasi megyével határos településekre. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik