Nagyvilág

WTO: vége a mezőgazdasági exporttámogatásoknak

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) azt javasolja, hogy öt éven belül szűntessék meg a mezőgazdasági exporttámogatásokat – adta hírül a Magyar Rádió.

A szervezet hongkongi miniszteri értekezletén beterjesztett zárónyilatkozat-tervezet szerint a WTO 2010-ig megszüntetné a mezőgazdasági export támogatását. Az Európai Unió tagállamai elfogadhatatlannak tartják a 2010-es határidőt, ezért a szervezet lehetőséget adna arra, hogy az intézkedés folyamatos életbe léptetése öt éves időtartamra húzódjon el. Mivel legkorábban 2008-ra várható az exporttámogatások megvonásának kezdete, a rendelkezés nem érintené az unió 2013-ig biztosított közös agrárpolitikáját.

Korábban az unió a WTO dohai fordulójának tárgyalásain a legérzékenyebb kérdésben, a mezőgazdaság védelmének 46 százalékos csökkentését ajánlotta fel. Az unió október végi dokumentumában azt szögezte le, hogy fenntartja a mezőgazdasági termékek támogatásának csökkentését, ha a tárgyaló felek szintén engednek az EU számára fontos ipari termékek és szolgáltatások kereskedelmének területén. Ezt azonban nem tartották elégségesnek a felek.


Nem sok esély


A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) 149 tagországának részvételével tartott hongkongi csúcsértekezlet célja volt, hogy a világkereskedelem élénkítéséről, a behozatali korlátozások enyhítéséről és a vámok mérsékléséről egyességre jussanak a résztvevők, és 2006 végéig lefektessék az alapjait egy globális kereskedelmi megállapodásnak.


Azonban úgy tűnik, hogy erre nem sok az esély a mezőgazdasági kereskedelmet érintő ellentétek miatt. A Magyarország számára is legfontosabb mezőgazdasági, az ipari kérdések és a szolgáltatások területén sem közeledtek egymáshoz érdemben az álláspontok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik