Nagyvilág

Erőszakhullám Hongkongban

Mintegy kétezer globalizációellenes tüntető és 400 rohamrendőr vívott szabályos utcai harcokat Hongkongban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) miniszteri értekezletének helyszíne körül.

A városban évtizedek óta nem volt példa olyan súlyos utcai erőszakra, amilyen szombaton egész nap félelemben tartotta a hétmilliós nagyváros lakosságát.

Szabályos roham

A helyi idő szerint az esti órákban tüntetők százai törtek át a rendőrkordonon, és jutottak közel ahhoz, hogy benyomuljanak a WTO-tárgyalások helyszínére, a Hongkong központjában elhelyezkedő kongresszusi központ épületébe, ahol a WTO 149 tagállamának kereskedelmi miniszterei hatnapos tárgyalásaik utolsó megbeszéléseit folytatták a világkereskedelem méltányosabb szabályozásáról.

Bambuszbot és gázspray

A rendőrségnek könnygáz bevetésével sikerült az utolsó pillanatban visszavernie a tiltakozók rohamát, és szétoszlatni a tüntető tömeget. Egy helyi televízió közlése szerint 41 ember megsérült az összecsapásban, köztük öt rendőr, a rendőrség 900 tüntetőt őrizetbe vett a rendőrség. A biztonsági erők az egész délutánt utcai harcokkal töltötték, hol itt, hol ott ütköztek meg tüntetőkkel, akiknek derékhadát rizstermesztő dél-koreai parasztok alkották, de voltak köztük délkelet-ázsiai, európai és amerikai országokból érkezettek is.

A tüntetők bambuszrudakkal és transzparenseikkel püfölték a rendőröket, és a távol tartásukra kihelyezett mozdítható acélkorlátokat használták „faltörő kosként”, amikor megpróbáltak áttörni a kongresszusi központ köré vont rendőrkordonon. A rendőrök gumibottal verték a rohamozó tüntetőket, gázsprayt, bőrt és szemet maró vegyi anyagot is kilövellő vízágyúkat, valamint könnygázt vetettek be ellenük.

A heves tiltakozás azért robbant ki, mert a WTO globális méretekben el akarja érni a nemzeti piacok megnyitását. A dél-koreai rizstermesztők például azt állítják: tönkremennének, ha megnyitnák az ország piacát a külföldi termékek előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik