Nagyvilág

Elsöprő Hamasz-győzelem Ciszjordániában

A Hamasz elsöprő győzelmet aratott Ciszjordánia legnagyobb városában a palesztin önkormányzati választások negyedik fordulójában. Az eredmény komoly figyelmeztetés a jelenleg kormányzó Fatah számára a januári parlamenti választások előtt.

Csütörtökön Rámalláhban, el-Birehben, Nábluszban és Dzsenínben, valamint 35 kisebb ciszjordániai és három gázai övezeti településen tartottak helyhatósági választásokat. Ez volt a 2004 decembere óta tartó helyhatósági választási folyamat negyedik, utolsó előtti szakasza – írja a BBC.

Az Izrael ellen fegyveres harcot is folytató szervezet a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, s így 11 helye lesz a 13 tagú helyi önkormányzatban. A Mahmud Abbász palesztin elnök vezette Fatah párt 13 százalékot kapott, így övé a maradék két hely. Nábluszt eddig a Fatah irányította, igaz, a városban a mostani előtt utoljára 1976-ban rendeztek helyhatósági választást. A Hamásznak a csütörtöki szavazáson elért eredményében megfigyelők annak az előjelét látják, hogy a szervezet jól fog szerepelni a januári palesztin parlamenti választásokon is.

Szakadás a Fatah-on belül


Korábban mindkét városban a jelenlegi elnök, Mahmúd Abbász vezette Fatah volt a legnagyobb politikai erő. Ezek az eredmények tovább erősítik a Hamász pozícióit a januári parlamenti választások előtt, különös tekintettel arra, hogy szerdán a Fatah fiatal aktivistái bejelentették: önálló listán indítják jelöltjeiket.

A Fatah listáját Ahmed Korei miniszterelnök vezeti, aki csütörtökön lemondott tisztségéről a jövő havi parlamenti választásokra készülve. A választási törvényeknek megfelelően a képviselőjelölteknek le kell mondaniuk megbízatásukról ahhoz, hogy elindulhassanak a választási listán. A fiatalok Jövő nevű formációja listájának élén az ötszörös életfogytiglan börtönbüntetését töltő Marvan Barguti áll.

Abbász fenyegetőzik

Mahmúd Abbász palesztin elnök is lemondással fenyegetőzött csütörtökön azon a rámalláhi zárt körű tanácskozáson, amelyen találkozott a Fatah lázadóival. A tanácskozáson résztvevők szerint Abbász felvette, hogy lemond tisztségéről és új elnökválasztásokat ír ki, ha nem sikerül helyreállítani a Fatah egységét. Abbász a nyilvánosság előtt nem kommentálta a párton belüli zendülést, csupán annyit mondott, hogy “törvényesítik a leadott voksok alapján született eredményt, bármi is lesz az.”

Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere felvetette, hogy átdolgozzák a Fatah választási listáját és a fiatal aktivistákat olyan helyekre jelölik, ahol a legjobbak megválasztási esélyeik, de a fiatalok egyik vezetője szerint “már elkéstek ezzel”. A fiatal gárda úgy gondolja: céljuk nem a Fatah szétverése, hanem az, hogy népszerű jelöltjeiket saját listára tömörítsék, majd egyesítsék erőiket a Fatahhal egy koalíciós kormányban. A fiatalok Jövőhöz elnevezésű csoportosulásához olyan ismert politikusok is csatlakoztak, mint Mohamed Dahlán, a polgári ügyek minisztere, és Dzsibril Radzsub, a Palesztin Hatóság nemzetbiztonsági tanácsadója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik