Külföld

Szoros eredmény Irakban

admin
admin

2005. 12. 15. 22:53

Megmaradt vezető erőként a síita szövetség az iraki parlamenti választáson, de fő vetélytársa, a világi Ijád Allávi megszoríthatja őket egy, a szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló csütörtöki felmérés szerint.

A brit hírügynökség több mint ötszáz embert kérdezett meg Irak szerte, és ez azt mutatta, hogy az Egyesült Iraki Szövetség – a januári alkotmányozó gyűlési választások győztese – a síiták lakta körzetekben megőrizte szavazóit, de a vegyes felekezeti összetételű és a városias körzetekben sikerrel hívta ki őket a világi síita Ijád Allávi volt kormányfő Iraki Nemzeti Listája, amelyhez liberális szunniták és kommunisták is csatlakoztak.

Nedzsef szent városban az Egyesült Iraki Szövetség a szavazatok mintegy 90 százalékát nyerte el, viszont Bagdad egyik főleg síiták lakta választókörzetében fölényük már csak 48:38 százalék arányú Alláviékkal szemben sz előrejelzés szerint. A szunnita körzetekben, ahol januárban bojkottálták a választásokat, most erős volt a részvételi arány, ami azt jelenti, hogy onnan már nem a síita iszlámisták vagy kurd jelöltek fognak bekerülni a parlamentbe.

Szaláheddin tartományban, ahonnan Szaddám Huszein is származik, három nagyobb párt – két szunnita és Allávi nemzeti listája – nagyjából egyforma, 30-30 százalék körüli eredményre számíthat. A kurd területeken a kormányon lévő Kurd Koalíció túlnyomó többséget szerzett az ottani iszlámista párttal szemben.

Lila tinta a visszaélések ellen

A helyszínről tudósító újságírók benyomása szerint a szórványos erőszakcselekmények nem ijesztették meg a szavazókat, akik közül sokan nemzeti lobogóba burkolózva jelentek meg a szavazóhelyiségekben. A voksolók mutatóujját egy ideig lemoshatatlan vegytintával jelölték meg, nehogy egyesek kétszer vagy többször járulhassanak az urnákhoz. Mivel a hatóságok biztonsági megfontolásból teljes tilalmat rendeltek el a magángépjárművek forgalmára, a szavazók túlnyomó része gyalog ment voksolni. A máskor nyüzsgő forgalmú utcákon most csak rendőrautók, menőautók és más, különleges engedéllyel bíró gépkocsik közlekedtek.

Zalmay Khalilzad amerikai nagykövet „roppant magas részvételi arányról és nagyon kevés szabálytalanságról” beszélt első értékelést adó sajtónyilatkozatában. Szavai szerint a nagyarányú szunnita részvétellel megtörtént az első lépés a szunnita araboknak a politikai rendezésbe való bevonása felé, ami jó mind az amerikaiaknak, mind az irakiaknak jó – mondta amerikai újságíróknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.