Nagyvilág

Gazdasági vezetők lobbizásra kérték Somogyit

Somogyi Ferenc külügyminiszter december 14-én szűk körű találkozón látta vendégül a hazai gazdasági élet több vezető személyiségét. A megbeszélésen áttekintették, hogy a magyar diplomácia mely kapcsolódási pontokon, területeken milyen konkrét támogatást tud nyújtani a magyar vállalatok külpiaci céljainak megvalósításához.

A beszélgetésen ipari, kereskedelmi és turisztikai vállalatok vezetői, a Kereskedelmi és Iparkamara, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Bankszövetség elnökei vettek részt.

Ki kell használni a politikai kapcsolatokat

A gazdaság képviselői szerint a magyar gazdaság hosszabb távú növekedését nem lehet kizárólag az ország határain belül biztosítani, ahhoz a régióban kínálkozó lehetőségeket éppúgy ki kell használni, mint a magyar külgazdaság több évtizedes hagyományait a Közel-Keleten és a csendes-óceáni térségben.

Somogyi Ferenc elmondta: a magyar érdekek érvényesítése során alapvető feladatának tekinti a gazdasági, üzleti törekvések hatékony képviseletét, a magyar vállalatok külföldi szerepvállalásának konkrét, gyakorlati lépésekkel való támogatását. „A számunkra kiemelkedően fontos szomszédos országok esetében a magyar gazdasági jelenlét szinte előfeltétele a külpolitika és a nemzetpolitika sikerének.”

A politika készítse elő a terepet

A Külügyminisztérium a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal szorosan együttműködve az egységes külképviseleti hálózaton keresztül aktívan közreműködik a kormány külgazdasági stratégiájának megvalósításában. A vállalatvezetők igénylik az együttműködést, az érdekeikért való lobbizást. A megbeszélésen elhangzott vélemények szerint a Külügyminisztériumtól azt várják, hogy a konkrét lépéseken túl a számukra stratégiai célt jelentő országokban a politikai kapcsolatok erősítése révén készítsék elő a terepet. Nem kevésbé tartják fontosnak, hogy a már megvalósult beruházások területein az illetékes hatóságokkal való kapcsolattartás révén védelmezzék a befektetők érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik