Nagyvilág

Fokozott rendőri intézkedések Sydneyben

Jelentős rendőri erők kivezénylésével sikerült megakadályozni a múlt éjszaka Sydney utcáin a rasszista zavargások ismétlődését. Mintegy 450 rendőr járőrözött az ausztráliai nagyváros tengerpartján és más "forró pontjain".

A rendőrség útakadályokat létesített a tengerparti strandhoz – a tömegverekedések kiinduló helyéhez – vezető utakon. Öt személyt őrizetbe vettek az éjszaka folyamán, de súlyos incidensek nem történtek. Keresztény és muzulmán vallási vezetők szerdán nyugalomra intették híveiket. A feszültség enyhülésének azonban egyelőre semmi jele, sőt az erőszakcselekmények és az sms-en terjesztett “hadüzenetek” kezdenek átterjedni más ausztráliai városokra is.

Perthben 11 férfi megtámadott egy közel-keleti származású családot, Adelaidben egy libanoni eredetű taxist összevert egy utasa, Melbournben ismeretlenek téglával beverték az Ausztráliai Iszlám Tanács székházának egyik ablakát. A rendőrség által gyanúsnak minősített tűzeset volt szerda hajnalban Sydney egyik déli elővárosa, Auburn keresztény templomában. Helyi lapok szerdai beszámolói szerint több keresztény templom ablakait betörték az előző napon.

Vasárnap óta tartanak a rasszista hátterű erőszakcselekmények Sydneyben és környékén. A város Cronulla nevű strandján robbant ki az ellenségeskedés “saját fürdő- és szörfterületüket védő” fehér bőrű fiatalok, valamint az elővárosokból odagyűlt közel-keleti származású fiatalok között. Később átterjedtek az erőszakcselekmények más strandszakaszokra, utóbb pedig Sydney több elővárosára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik