Nagyvilág

Szaddám fegyveres kivégzést kér

Szaddám Huszein, a bíróság elé állított volt iraki diktátor egyik ügyvédje jelezte: védence, amennyiben halálra ítélik, azt szeretné, ha fegyverrel végeznék ki.

Szaddám az ügyének december 21-én esedékes következő tárgyalására megkapja az új cipőt, amelyet már két éve sürget, mert letartóztatása óta ugyanazt hordja – közölte a volt iraki elnök egyik – katari illetőségű – ügyvédje, aki Bagdadból visszatérve Dohában nyilatkozott a per körülményeiről.

Nadzsib an-Nuaimi hat alkalommal találkozott védencével, háromszor közvetlenül, háromszor pedig zárt tévéláncon beszélt vele. Szaddám Huszein jelezte a katari jogásznak, hogy amennyiben halálra ítélik, óhaja az, hogy fegyverrel végezzék ki, „az iraki fegyveres erők főparancsnokaként”.

Az exdiktátor a védő szerint jó lelkiállapotban van, verseket ír, és az új cipőn kívül azt is kérte, juttassák el neki Ibn Haldun 14. századi tunéziai történetíró és bölcselő Al-Mukadina című művét. Egy versgyűjteményt már elküldtek számára a börtönbe.

A védők rádió- és tévékészüléket, újságokat, alsóneműt és ruházatot is sürgettek Szaddám számára. Az exelnök védelmére alakult bizottság Szaddám Huszein fogvatartási körülményeinek javítását kérte, és ezt az ügyvéd szerint elvben el is fogadták az iraki hatóságok.

Az ügyvéd szerint az exelnök, miután a december 7-i tárgyaláson nem volt hajlandó megjelenni, 21-én ott lesz a bíróságon. A jogász kijelentte: „meglepetések” várhatók a védelem tanúinak kihallgatásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik