Nagyvilág

Blairék beterjesztik új javaslatukat

Szerdán terjeszti elő újabb uniós költségvetési javaslatait Brüsszelben az unióban soros elnöki tisztet betöltő Nagy-Britannia, miután előző elképzelése heves ellenkezést váltott ki több tagállamból, kiváltképpen a javaslatban foglaltak által legjobban sújtott új tagországokból.

Tony Blair kormányfő, aki az új javaslatot ismerteti, szóvivője szerint továbbra is ragaszkodni fog ahhoz, hogy a szóban forgó, 2007-2013-as költségvetési időszak során a közös agrárpolitikát felülvizsgálják. London nem fogad el olyan megállapodást, amely nem tartalmaz kötelezettségvállalást az összes költségvetési fejezet, így az agrárpolitika menetközbeni, azaz 2008-ban, vagy 2009-ben történő megváltoztatására. A szóvivő ezzel világossá tette, hogy amennyiben a partnerek ezt nem fogadják el, akkor nem lesz megállapodás.

Az EU mezőgazdasági kiadásai elvben 2013-ig rögzítve vannak. Az agrártámogatások rendszerének megváltoztatását a britek előző, most felülírás előtt álló költségvetési javaslata is tartalmazta, de a partnerek egyként elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik