Nagyvilág

800 holttest még azonosítatlan a thaiföldi szökőár után

Több mint nyolcszáz holttest még mindig azonosítatlan Thaiföldön a szökőár után közel egy évvel, miközben továbbra is 708 személyt tartanak eltűntként nyilván – közölték szakértők szerdán Bangkokban.

A hatóságok tájékoztatása szerint 5395 ember – felerészt külföldi turista – vesztette életét Thaiföldön az Andamán-tenger partját ért szökőár következtében tavaly december 25-én. Az eltűntek között 160 külföldit és 548 thaiföldit tartanak nyilván.

Howard Way, az áldozatazonosító központ munkatársa bangkoki sajtóértekezletén elmondta: reményeik szerint az elkövetkezendő hónapokban csökken az azonosítatlan halottak száma, de a munka sokkal nehezebben és lassabban halad, mint az év elején.

Az azonosítást a szökőár sújtotta Phang Nga település temetőjében végzik, ahol hűtőkonténerekben tárolják a holttesteket. Korábban sok áldozatról a fogászati nyilvántartások alapján derítették ki kilétét, de mostanra már a génvizsgálat (DNS) került előtérbe. Ez a munka sokkal lassabban halad.

A központba összesen 3750 áldozatot szállítottak. Negyvenöt százalékukat a fogászati nyilvántartások, 35 százalékukat az ujjlenyomatok alapján azonosították. A maradék húsz százalékra marad a DNS-vizsgálat. Az azonosítási folyamatban 31 ország kétezer munkatársa vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik