Külföld

Az unió szorosabb kapcsolatot akar Irakkal

admin
admin

2005. 12. 12. 16:22

Az Európai Bizottság javasolta, hogy az unió és Irak kapcsolatainak szorosabbra fűzése érdekében a két fél kezdjen tárgyalásokat egy kereskedelmi és együttműködési megállapodás mielőbbi – még 2006-ban történő – megkötésére.

A bizottság egyben megerősítette, hogy az EU állandó képviseletet nyit Bagdadban. Benita Ferrero-Waldner, a testület külkapcsolatokért felelős tagja hétfőn, Brüsszelben aláírta Irak belgiumi nagykövetével a székhelyről szóló megállapodást. Ami viszont a tárgyaláskezdést illeti, a bizottságnak ez esetben csak kezdeményező szerepe van: a megbeszélések beindításához a tagállamok jóváhagyására is szükség van.

Brüsszel eddig majdnem 500 millió eurónyi segélyt folyósított Iraknak, és jövőre további több száz millió euró kifizetésére tett ígéretet. Az Európai Bizottság emellett már korábban megadta Iraknak a jogot, hogy termékei kedvezményes eljárással juthassanak be az EU piacára, és támogatja a bagdadi vezetés kérését a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásra is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.