Nagyvilág

Tovább gyengült a Likud Párt

Feladta a versenyt a Likud vezetéséért Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és úgy döntött, hogy csatlakozik Ariel Saron kormányfő új pártjához, a Kadimához, tovább mélyítve ezzel a kormányzó Likud válságát.

Mofaz védelmi miniszterrel hétre emelkedett a Kadimához átállt miniszterek száma, így ketten maradtak küzdelemben a Likud Párt vezetéséért: Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök és Szilvan Salom külügyminiszter.

Az izraeli hadsereg rádiójának beszámolója alapján Saron azt ígérte Mofaznak, megtartja őt mostani posztján, ha újonnan alapított pártja márciusban megnyeri a választásokat, amint azt a közvélemény-kutatások előre vetítik.

Salom külügyminiszter saját szavai szerint “nagy meglepetéssel” hallotta Mofaz döntésének hírét, s azzal magyarázta, hogy a közvélemény-kutatások a védelmi miniszter népszerűségének jelentős csökkenését mutatják. Nem tagadta viszont, hogy minisztertársának távozása elmélyíti a Likud válságát.

Saron novemberben határozta el, hogy kilép a kezdeményezésére 1973-ban alakult Likud Pártból, és új pártot hoz létre, hogy így kerekedjen pártbeli ellenfelei fölé, akik nem bocsátották meg neki a gázai kivonulást. Ehud Olmert pénzügyminiszter, Cipi Livni igazságügy-miniszter, valamint Simon Peresz, az ellenzéki Munkapárt volt vezetője ugyancsak Saron támogatása mellett döntött.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ha most tartanák a választásokat, melyek március végén esedékesek, Saron új pártja, a Kadima a 120 tagú Knesszetben 39 mandátumot nyerne el, a Munkapárt 23-at, míg a Likud csak 13-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik