Nagyvilág

Tüntetők közé lőttek Kínában

Kína hivatalosan megerősítette, hogy három tüntetőt megöltek egy faluban, akik korrupció-, illetve környezetszennyezés elleni tüntetésen vettek részt. A hatóságok letartóztatták azt a hivatalnokot, aki a tűzparancsot adta a rendőrségnek – adta hírül a BBC.

A kínai Guangdong provinciában a helyi vezetők szerint ugyanakkor több mint 20 ember esett áldozatul a rendőrség intézkedésének. Ha ez igaz, akkor a kínai kormánynak a Tienanmen téri gyilkosságok óta ez a legsúlyosabb halálos áldozatokat okozó erőszakcselekménye.

A hivatalos jelentések szerint a Dongzhou nevű faluban szervezett tüntetésen 300 ember vonult fel, akik korrupció, a környezetszennyezés és a földbirtokok önkényes lefoglalása ellen tüntettek. A tüntetőknél állítólag kések voltak és dinamitot dobáltak a rendőrségre. A jelentések szerint a rendőrség akkor nyitott tüzet, mikor a tömeg elkezdte dobálni a házilag készített robbanószerkezetet. A sortűz következtében a tüntetők közül három ember rögtön szörnyethalt. A hivatalos közleményeknek ellentmond, hogy a falusiak szerint a tüntetőknél nem volt semmilyen robbanószer. Az ügyben vizsgálat indul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik