Nagyvilág

Robbanások London közelében

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai ipari katasztrófája történt vasárnap reggel London közelében, a Luton repülőtértől nem messze. A szerencsétlenségben több tucatnyian megsérültek; halálos áldozatok nincsenek, ugyanakkor több ezer embert evakuálni kellett. A Londontól északra, a Hertfordshire grófságbeli Hemel Hemsptead mellett működő Buncefield finomító és tároló telepen kora reggel, helyi idő szerint negyed 7 körül történt az első robbanás, és a tűzvész átterjedt a telep jelentős részére. A tűz összesen 20 üzemanyagtartályt érint, mindegyikben három millió gallon (14 millió liter) üzemanyagot tárolnak. A detonációk dörejét a BBC rádió beszámolója szerint még Hollandiában is hallani lehetett.


A rendőrség eddigi vizsgálatai alapján üzemi baleset történt. A lutoni repülőtér közelében fekvő Hemel Hempstead település lakosai arról számoltak be, hogy nagy robbanást hallottak, majd hatalmas narancsszínű lángnyelvek emelkedtek a magasba. A híradások szerint a robbanások 100 mérföld (160 kilométer) távolságból is hallatszottak. 



Robbanások London közelében 1

Több robbanásról számoltak be szemtanúk (fotó: AP)


Mind a húsz tartály megsemmisült


A légnyomás nagy körzetben rongált meg épületeket; sok lakóház teteje lerepült. A rendőrség vasárnap délután közölte, hogy a robbanásokban és a tűzben a közvetlenül veszélyeztetett húsz tartály mindegyike megsemmisült, további detonációktól nem kell tartani, sem attól, hogy a tűz túlterjed az olajtelep területén. A telep tartályainak befogadóképessége egyenként 3 millió gallon (14 millió liter); a létesítményben olajat, benzint és a közeli repülőterek kiszolgálására kerozint tároltak.


Az egyik fő olaj-elosztó


A Buncefield az egyik fő közép-angliai olajtermék-elosztó; a nyersolaj föld alatti vezetéken érkezik ide az északi-tengeri mezők olaját fogadó kelet-angliai terminálokból. A robbanás után hírek szerint megugrott a benzinkutak forgalma Angliában, jóllehet a rendőrség külön közleményben szólította fel az autósokat, hogy kerüljék a pánikszerű felvásárlást, mert nem kell benzinhiánytól tartani.


A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül három – Luton, Stansted és a világ legnagyobb nemzetközi forgalmát lebonyolító Heathrow – a vasárnap kitört tűzvész helyszínének húsz kilométeres körzetén belül helyezkedik el. Mindhárom repülőtérre érkeznek járatok Budapestről.


A sűrű olajfüstöt a szél dél-délnyugati irányba, Nyugat-London és a Heathrow felé sodorta. A Heathrow-n a leszálló forgalomban emiatt kisebb késések voltak délután, de a másik két környékbeli légikikötőből nem jelentettek fennakadást.


Nem terrorakció


A robbanás körzetében – a 16 kilométerre lévő Luton repülőtér közelsége miatt – elterjedt, hogy repülőgép csapódott a Total olajtársaság által birtokolt, részben a Texaco, a BP és a Shell által is bérelt és használt finomítóba. A rendőrség alaptalannak minősítette a hírt, és közölte: “nincs ok” azt feltételezni, hogy terrorakció, és nem baleset történt. Vasárnapi hatósági tájékoztatás szerint a rendőrség 39 sérültről tud; kettejük állapota súlyos.


A környékről mintegy kétezer lakót kiköltöztettek. A lángok a robbanás után órákkal is 20-30 méter magasra csaptak, a több száz méteres, tömör, fekete füstfelhő Londonból is jól látható volt. Szakértők szerint a tűz eloltása napokig is eltarthat.


A hatóságok a közeli M1-es autópályát – a Londont Észak-Angliával összekötő, a Lutont is kiszolgáló legfőbb közúti kapcsolatot – több környékbeli országúttal együtt mindkét irányban valószínűleg legalább hétfő estig lezárták, ezért a fővárostól 35 kilométerre északra fekvő repülőteret közúton Londonból gyakorlatilag nem lehet megközelíteni, csak vonattal. A vonatok a közeli Luton kisvárosba érkeznek, ahonnan buszjárat viszi az utasokat a repülőtérre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik