Nagyvilág

Rendkívüli intézkedések az iraki választások előtt

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be Irakban a december 15-i parlamenti választásra készülve, hogy elejét vegyék a merényleteknek és biztosítsák a nyugalmat a szavazóknak - jelentette be Báker Szulág iraki belügyminiszter.

A jövő hétre öt napot munkaszüneti nappá nyilvánított a kormány, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, megtiltotta a fegyverviselést a civileknek, valamint lezárja a szárazföldi határt és a repülőtereket a forgalom előtt. Ezek az intézkedések hasonlóak azokhoz, amelyeket az alkotmányról október 15-én tartott népszavazás alkalmából foganatosítottak és eredményesnek bizonyultak.

Október 15-én viszonylagos nyugalom jellemezte az országot, kisebb incidensek elszórtan történtek, eltérően a január 30-i választástól, amikor csak öngyilkos merényletekben legalább harminc ember vesztette életét.

A belügyminiszter elmondta, hogy öt napot – a szavazás napját, illetve az azt megelőző és követő két napot – nyilvánította munkaszüneti nappá a kormány. Ez idő alatt este 10 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lesz érvényben, a polgári személyek egyáltalán nem viselhetnek fegyvert, még azok sem, akiknek egyébként van fegyvertartási engedélyük.

A szárazföldi határokat december 14-én 0 órától lezárják december 17-e reggel 8 óráig, a repülőterek esetében annyi az eltérés, hogy egy nappal korábban, december 16-án reggel oldják fel a zárlatot. Az ország 18 tartománya közötti határokat szintén december 14-én 0 órakor zárják le, s a forgalom december 17-én reggel 7 órától indulhat meg újra.

Az iraki síiták legtekintélyesebb vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh felszólította követőit, hogy vegyenek részt csütörtökön a választáson, s azokra adják szavazatukat, akik képesek megvédelmezni elveiket és érdekeiket. Vasárnap nyilvánosságra hozott vallási rendeletében a nagyajatolláh a megosztottság elkerülésére szólította fel híveit, de nem nyilvánította ki egyértelmű támogatását a síita koalíció iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik