Külföld

Fúzióra készül a német baloldal

admin
admin

2005. 12. 11. 17:37

Fúzióra lép nyugati eredetű szövetségesével a német szociáldemokratáktól balra álló, keletnémet gyökerű Baloldali Párt - döntöttek a szervezet drezdai kongresszusán.

A Baloldali Párt a legutóbbi német parlamenti választásokon sikeres választási szövetséget alkotott a Munka és Szociális Igazságosság Választási Alternatívájával (WASG), nyugati baloldaliak pártkezdeményével. A szövetség a szavazatok 8,7 százalékát megszerezve Németország negyedik ereje lett, a 614 fős parlamentben (Bundestag) 54 fő képviseli a választási összefogást választó két erőt.

A Baloldali Pártot korábban a Demokratikus Szocializmus Pártjának (PDS) nevezték, és a keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) összeomlása után hívták életre. Az ellenzékben lévő szövetség 2007-re akar átalakulni egy párttá, addig lehetővé teszik a kettős tagságot.

A drezdai pártkongresszuson nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a párt koalíciós partnerrel, vagy partnerekkel együtt akár országos kormányzati szerephez is juthat a 2009-ben esedékes választások után. A Baloldali Párt leszögezi, hogy továbbra is kitart a demokratikus szocializmus eszméje mellett. Lothar Bisky pártelnök Drezdában azt fejtegette, hogy “politikai ellenfeleink a radikális baloldaltól nem félnek, de félnek a demokratikus baloldaltól”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.