Nagyvilág

Az EU engedélyezte a CIA-repüléseket?

Vasárnapi brit lapértesülés szerint az Európai Unió két éve titokban engedélyezte, hogy az Egyesült Államok "bűnözőket" szállítson európai "tranzitlétesítmények" érintésével.

A konzervatív Sunday Telegraph szerint a megállapodás 2003 januárjában, a görög EU-elnöki időszakban született, az Egyesült Államok és az EU igazságügyi és belügyminisztereinek bizalmas athéni értekezletén, amelyen a terror elleni háború volt a téma. A lap által látott eredeti jegyzőkönyvek szerint az EU beleegyezett, hogy az Egyesült Államok uniós “létesítményeket” – feltehetően repülőtereket – használhasson.

A feljegyzésekből később ugyan törölték a megállapodásra vonatkozó összes utalást, de uniós illetékesek megerősítették, hogy a teljes változatot mindegyik tagállam megkapta – áll a Sunday Telegraph cikkében. A brit lap által ismertetett szövegrészben az áll, hogy a “két fél megállapodott abban, mely területeken javítható az együttműködés … (egyebek mellett) a határrendészeti szolgálatok közötti adatcserében, (és) az európai tranzitlétesítmények szélesebb körű használatában, elősegítendő a bűnözők/nem befogadható külföldiek visszatérését”.

A Sunday Telegraph szerint ennek a dokumentumnak a nyilvánosságra kerülése ellentmond az EU visszatérő cáfolatainak, amelyekben az unió tagadja, hogy tudomása lett volna az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorgyanúsítottakat szállító repülőgépeiről.

Charles Kennedy, az ellenzéki brit Liberális Demokrata Párt vezére a héten a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok félórájában azt mondta: bizonyítékok szólnak arról, hogy 18 brit repülőtéren csaknem 400 ilyen járat fordult meg.

Tony Blair miniszterelnök – Kennedy azon kérdésére, hogy mikor szerzett tudomást erről az amerikai gyakorlatról, és mikor hagyta ezt jóvá – csak annyit mondott: nem tudja, hogy a repülőterek ügyében a liberális demokrata vezető “mire is utalt”.

A The Independent, a legnagyobb brit liberális napilap néhány napon belül kétszer is közölt egy térképet, amely mindkét esetben a CIA-járatok által érintett országok között jelöli meg Magyarországot is. A térképhez fűzött szöveges magyarázatban az áll, hogy “jelentések szerint” októberben a budapesti repülőtéren is leszállt egy CIA-repülőgép, amely “Afganisztánból szállított gyanúsítottakat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik