Nagyvilág

Amerikával építtetné az atomerőműveit Irán

Az iráni külügyminisztérium felajánlotta az Egyesült Államoknak, vegyen részt egy új iráni nukleáris erőmű felépítésében.

Hamid Reza Aszefi külügyi szóvivő kijelentette: az Egyesült Államok részt vehet az iráni atomerőmű felépítésére kiírt nemzetközi versenytárgyalásban. A szóvivő vélhetően arról a 360 megawatt teljesítményű, Irán dél-nyugati részén felépítendő könnyűvizes erőműről beszélt, amelynek tervét előző nap jelentette be az iráni atomenergia-hivatal. Irán további 2000 megawatt elektromos áramot akar termelni az ország nyugati részén nyugati segítséggel építendő atomerőművekkel.

Irán és az Egyesült Államok között az 1979-es iráni iszlám forradalom óta megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok. Washington egyoldalú szankciókat vezetett be Teherán ellen, s ezek értelmében amerikai cégek nem köthetnek üzleteket Iránban. Az amerikai kormány az utóbbi időben erősítette nyomását Iránra, azzal vádolva az iszlám köztársaságot, hogy atomfegyver előállítására készül és támogatja az Izrael-ellenes szélsőséges palesztin fegyveres csoportokat.

Irán, amely tagadja, hogy atomfegyvert akarna gyártani, augusztusban felfüggesztette a nukleáris programjáról folyó tárgyalásokat az Európai Uniót képviselő Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal és azóta felújította uránium-átalakító programját, amely az urániumdúsítást megelőző folyamat. A tárgyalások a tervek szerint december 21-én folytatódnak Bécsben.

Aszefi szerint a bécsi találkozó “komoly lesz, mert ettől függ a jövő”. A szóvivő nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a tárgyalások kimenetelét illetően, de úgy vélekedett, hogy “amennyiben Európa az atomsorompó-egyezmény, a garanciák és a nemzetközi szabályozás alapján dolgozik, nincs ok az aggodalomra.” Egyúttal megerősítette, hogy a tárgyalások középpontjában Iránnak az urániumdúsításhoz való joga áll majd.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia azt javasolta, hogy Irán tegye át urániumdúsító tevékenységét Oroszországba, ahol a nukleáris anyagot csak fűtőanyagszintig dúsítanák, és nem annyira, hogy azt atomfegyvernek is felhasználhassák. Irán azonban ragaszkodik a nukleáris fűtőanyag hazai gyártásához.

Aszefi bírálta Mohamed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatóját, aki pénteken úgy nyilatkozott: a nemzetek közössége kezdi elveszíteni türelmét Iránnal szemben nukleáris programja miatt. Az iráni külügyi szóvivő szerint Baradeinek nem kellene politikai síkra terelni a kérdéseket, és a főigazgató tudja: Irán nem változtatott nukleáris programján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik