Nagyvilág

Jövő héten megszülethet az EU-költségvetés

Tony Blair, az EU soros elnöke is úgy látja, ha nem sikerül a jövő heti brüsszel EU-csúcstalálkozón a költségvetésről, az valódi árnyékot vet az Európai Unióra. Barroso is kompromisszumokra szólított fel.

Bár Tony Blair brit kormányfő szerint “nagyon korlátozott a játéktér” a 2007-2013-as időszakra vonatkozó európai unió költségvetésről való megállapodásra, hangsúlyozta, hogy : “valódi árnyékot vet az Európai Unióra” és annak jövőbeni bővítésére, ha nem sikerül megállapodást elérni az uniós költségvetésről a jövő heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón.

José Manuel Barroso bizottsági elnök szintén azt hangsúlyozta, hogy néhány gesztus értékű engedménnyel megszülethet a költségvetés. Barroso szintén úgy látja, hogy amennyiben nem sikerül megállapodni a tagállamok december 15-én Brüsszelben kezdődő kétnapos csúcsértekezletén a 2007-2013 közötti évekre vonatkozó költségvetésről, az hosszú válságba sodorhatja az EU-t.

A magyar és a német külügyminiszter szintén bízik abban, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján végül sikerül tető alá hozni egy kompromisszumos költségvetést a következő hét évre – hangzott el Somogyi Ferenc és Frank-Walter Steinmeier pénteki budapesti beszélgetésében. „A brit javaslat legalább esélyt kínál a megegyezésre, mégpedig olyat, amit a következő osztrák és finn EU-elnökség alatt már nehéz lesz megteremteni” – fogalmazott a német diplomácia irányítója.

A britek hétfőn terjesztették be az új költségvetést, melyet az unió szinte valamennyi tagállama által elfogadhatatlannak minősített. Úgy vélte, nem lesz megállapodás a költségvetésről anélkül, hogy ne vizsgálnák felül az agrárkiadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik