Nagyvilág

Rice: mostantól Amerikán kívül is tilos a kínzás

A kínzást tiltó ENSZ konvenciót az Egyesült Államok eddig úgy értelmezte, hogy az az amerikaiakra csak az USA területén érvényes. Condoleeza Rice csütörtökön kijelentette, hogy Amerika változtatott kihallgatási módszerein: a világ minden pontján megtiltotta a kínzást.

A külügyminiszter hangoztatta: az új amerikai értelmezés szerint a kínzást tiltó ENSZ-konvenció „kiterjed az amerikaiakra, bárhol tartózkodjanak is, akár az Egyesült Államokban, akár az Egyesült Államokon kívül”. Emberjogi csoportok beszámolói szerint amerikai biztonsági illetékesek e jogi kiskaput kihasználva kínoztak meg foglyokat Afganisztánban és az Egyesült Államok kubai területen lévő Guantánamo támaszpontján.

Azért került előtérbe ez a kérdés, mert Európában nagy visszhangot váltottak ki azok a feltételezések, amelyek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) külföldön működtetett titkos börtöneiben foglyokat kínoznak. Mindenekelőtt Hollandia követelt garanciákat a foglyokkal való bánásmódot illetően, mielőtt beleegyezett volna, hogy 2006-ban több mint ezer katonát küld Afganisztánba a NATO parancsnoksága alatt működő stabilizációs erők állományába.

Németországban tudtak a kínzásokról

A német állampolgárságú Haled al-Maszrit – saját beszámolója szerint – 2003 szilveszterén a szerb-macedón határon vették őrizetbe, majd átadták az amerikaiaknak. Megjárt egy afganisztáni börtönt is, ahol fizikai erőszakot is alkalmaztak vele szemben, majd körülbelül öt hónap elteltével szabadon bocsátották, amikor kiderült, hogy névhasonlóság miatt összetévesztették valaki mással. Otto Schily, Németország volt belügyminisztere szerdán lényegében beismerte: igazat írt a The Washington Post, amikor beszámolt arról, hogy Daniel Coats, Washington korábbi berlini nagykövete tavaly titoktartást kérve tájékoztatta őt az amerikaiak által tévedésből elhurcolt libanoni származású német állampolgár, Haled-al Maszri ügyéről.


Európa cáfol


Silvio Berlusconi olasz kormányfő ismételten cáfolta, hogy Washington tájékoztatta volna őt vagy akár kormányát terroristagyanús személyek elleni olaszországi CIA-akciókról. Arról sem volt tudomása, hogy a CIA emberei 2003 februárjában elrabolták Milánóból az ottani mecset imámját, az egyiptomi származású Abu Omart.


Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő tagadta az amerikai ABC tévécsatorna titkosszolgálati információkra hivatkozó állítását, amely szerint hogy az Egyesült Államok az al-Kaida 11 vezetőjét tartotta fogva lengyel börtönökben. Miután az elmúlt hetekben az első leleplezések kiszivárogtak a titkos börtönökről, a CIA gyorsan evakuálta terroristagyanús foglyait Lengyelországból „egy szaharai bázisra” – közölte a csatorna.

Diogo Freitas do Amaral portugál külügyminiszter és Luis Amado védelmi miniszter mindeddig azt állította, hogy nincs információja az állítólagos CIA gépek leszállásairól, több párt követelésére azonban közölte: a jövő héten, a parlamentben nyilatkozik az ügyről.


A francia védelmi miniszter szerint valószínűleg nem jártak Franciaországban elfogott terroristákat szállító titkos CIA-repülőgépek. Michele Alliot-Marie kijelentette: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség „minden valószínűség szerint” nem vett igénybe francia repülőtereket a szigorúan őrzött foglyok szállításakor, mert „a CIA mindenekelőtt Európában található amerikai katonai bázisokat vehetett igénybe, s Franciaországban nem található amerikai támaszpont”.


Belgium vizsgálatot indítana


Belgium vizsgálatot kíván indítványozni az Európai Unió tagállamainak területén működő titkos amerikai börtönökről. A belga külügyminiszter elmondta: 2006-ban, amikor Belgium tölti majd be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét, kormánya minden erejével igyekszik majd megállapítani, működtek-e az EU-tagállamok területén titkos CIA-börtönök, amelyekben terrorcselekményekkel vádolt gyanúsítottakat tartottak fogva. A miniszter hangsúlyozta: szigorúan ellenőrizni kell, mely európai országok katonai és polgári repülőtereinek igénybevételével szállítottak foglyokat amerikai repülőgépek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik