Nagyvilág

Letartóztatták Gotovina tábornokot

Őrizetbe vették a Kanári-szigeteken a háborús bűntettek miatt körözött Ante Gotovina horvát tábornokot. A spanyol területen történt letartóztatás hírét Carla Del Ponte, a Nemzetközi Törvényszék főügyésze jelentette be csütörtökön Belgrádban.

A tábornok, akit horvátországi nacionalista körökben változatlanul hősként dicsőítenek, 2001 óta szökésben van. A 49 éves Gotovinát háborús bűnökkel és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják, amelyeket az 1990-es évek elején követett el a Szerbia és Horvátország közötti fegyveres konfliktusban.

Elmaradt elfogása eddig az egyik legnagyobb akadálya volt a horvátok uniós csatlakozásának. Az EU vezetői egészen idáig szkeptikusan figyelték, hogy Zágráb valóban megtesz-e mindent a körözött tábornok letartóztatása érdekében.

Utoljára október elején hallatott magáról a háborús bűnök miatt körözött tábornok, aki ügyvédjén keresztül azt üzente, hogy hajlandó feladni magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, ha hazájában állítják bíróság elé. „Gotovina tábornok mindig azon az állásponton volt, hogy hajlandó Horvátországban bíróság elé állni, és bizonyos vagyok abban, hogy ezt a megoldást most is elfogadná” – mondta Luka Misetic a horvát állami televíziónak adott interjújában. A tábornok attól tart, hogy ha Hágában állítanák bíróság elé, akkor az eljárás nem volna igazságos.

A hágai törvényszék főügyésze, Carla Del Ponte korábban rendre elutasította Gotovinának azt a feltételét, amelyet Misetic ismertetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik