Nagyvilág

Jóváhagyták az afganisztáni csapaterősítést a NATO-csúcson

A NATO külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) mandátumának kiterjesztéséről kidolgozott hadműveleti tervet. Ez akár Magyarországot is érintheti – jelenti a Híradó.

A kilencezer fős nemzetközi biztonsági erő egyelőre az ország békésebb, északi és nyugati körzeteiben működik. Az elfogadott hadműveleti terv megteremti a lehetőséget, hogy az ISAF a jövő tavasszal az ország déli területein is megjelenjen. Mivel délen jóval nagyobb a katonai kockázat, az esetleges összecsapások veszélye, a mandátum kiterjesztéséhez több ezer fős csapaterősítésre lesz szükség. A BBC információi szerint további hatezer katonát küldenének az ország déli részébe.

A tervezett egységek nagy részét Nagy-Britannia, Kanada és Hollandia biztosítja, de további hozzájárulásokra lesz szükség, mielőtt végrehajtják a hadműveleti tervet. A hollandok ráadásul állítólag még mindig nem döntötték el, hogy bekapcsolódnak-e folyamatba. Ez Magyarországot is érintené, ebben az esetben ugyanis a hollandok valószínűleg feladnák észak-afganisztáni tartományi újjáépítési csoportjukat, s ezt a helyet Magyarország vehetné át.

Ha megtörténik az ISAF-erők dél-afganisztáni telepítése, akkor a nemzetközi biztonsági erő immár az ország háromnegyedére kiterjeszti jelenlétét. Ugyanakkor a megbuktatott tálib rendszer hívei és a velük szövetséges al-Kaida iszlám terrorszervezet emberei elleni küzdelem továbbra is az Afganisztánban állomásozó amerikai erők feladata marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik