Nagyvilág

Kivonultak Szaddám védői

Az épület ellen tervezett rakétatámadás elmaradt, a volt diktátor védői azonban kivonultak, miután a bíró megtiltotta, hogy saját céljaikra használják fel a nyilvánosságot.

Kivonultak a bagdadi tárgyalóteremből hétfőn Szaddám Huszein védői, miután a volt iraki diktátor perének vezető bírája nem volt hajlandó helyt adni tiltakozásuknak. Az al-Irakíja tévécsatorna szerint Szaddám Huszein fő védője, Halíl Dulaimi a tárgyalás kezdetekor rögtön megkérdőjelezte a bíróság törvényességét. A védők csapatában részt vevő Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter és Nadzsíb Nuaimi volt katari igazságügy-miniszter egy írásos nyilatkozatot akartak felolvasni, amelyben szintén kétségbe vonják a törvényszék legitimitását, és szót emelnek a védelem tagjainak nyújtott biztonság hiányosságai ellen.

Clark mindössze két percet kért, Rizkar Mohammed Amín, a különleges törvényszék elnöke azonban ragaszkodott hozzá, hogy beadványukat írásban tegyék meg, és nem adott nekik szót, arra hivatkozva, hogy erre csak a fő védő jogosult. Nuaimi szerint jogsértő az ügyvédek kéréseinek megtagadása, s követelte, hogy a törvényszék előbb saját legitimitásának kérdését vizsgálja meg. Ezt követően a védők testületileg kivonultak a tárgyalóteremből.

Az incidensre maga Szaddám Huszein is felállt, és kijelentette: a bíróságot az amerikai megszállók nevezték ki, s az ő törvényüket hajtja végre. „Éljen soká az arab állam” – kiáltotta a bukott diktátor, de sem ő, sem pedig szintén vádlott féltestvére, Barzán at-Tikríti nem kapott szót. Amikor a bíró figyelmeztette az ügyvédeket, hogy kivonulásuk esetén a törvényszék új védőket rendel ki, Szaddám Huszein közölte: „Elutasítom a bíróság által kinevezett ügyvédeket.”

Bírócsere és fenyegetés

A volt iraki elnök és hét társa ellen folyó bírósági eljárás hétfői szakaszában az észak-iraki Dudzsailban elkövetett vérengzést vizsgálták volna. 1982-ben a falu 143 síita lakosát mészárolták le, megtorlásul az elnöki gépkocsioszlopa elleni támadásért. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, halálbüntetés vár rájuk.

A tárgyalás rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette és az öttagú bírói kollégium egyik tagjának lecserélésével kezdődött. A biztonsági intézkedések megszigorítását amiatt rendelték el, hogy Bagdadban vasárnap nyilvánosságra hozták: szunnita felkelők összeesküvését fedte fel az iraki hírszerzés, az ellenállók rakétatámadást akartak elkövetni a bírósági épület ellen. A bírói csere annak következménye, hogy a múlt héten lemondott a per egyik bírája azután, hogy tudomására jutott, a vádlottak egyike részt vehetett testvére kivégzésében.

A volt iraki elnök és munkatársai ügyében eljáró különleges bíróság öttagú, a kurd Rizgar Mohammed Amin irányítja a testületet. A többi bíró kilétét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, így most sem nevezték meg az illetékesek, hogy ki távozott a testületből.

Tiltakozások mindkét oldalon

Hétfő reggel Tikrítben, Szaddám Huszein szülővárosában a volt diktátor néhány tucatnyi híve tüntetett a város központjában. Hasonló megmozdulások voltak a per első két tárgyalási napján, október 19-én és november 28-án is. Ugyancsak Szaddám mellett tüntettek a Tikrít közelében lévő ad-Dúr faluban, a megdöntött rendszer második számú vezetőjének, Izzat Ibrahím ad-Dúrinak a szülőhelyén, és a volt elnök azonnali szabadon bocsátását követelték.

Ugyanakkor Bagdadban, a nagy erőkkel védett zöld zóna falainál, amelyek mögött a tárgyalást tartják, az összegyűltek Szaddám Huszein kivégzését követelték. A tüntetők között többen is voltak, akiknek hozzátartozóit a bukott rezsim idején végezték ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik