Külföld

Emberi húsdaráló Szaddám börtöneiben?

admin
admin

2005. 12. 05. 18:32

Szaddám Husszein iraki elnök uralma alatt elkövetett rémtettekről – elektrosokkról, emberi húsdarálóról – számolt be a per első olyan tanúja, aki személyazonosságát is vállalta.

A 38 éves Ahmed Hasszán a síita Iszlám Dava Párt egyik ismert tagja Dudzsailból származik, arról a településről, ahonnan 1982-ben egy Huszein elleni elvetélt merényletkísérlet után a diktátor pribékjei 600 síita lakót hurcoltak el az iraki titkosszolgálat egyik bagdadi börtönébe. Hasszán maga is az elhurcolt, megkínzott foglyok közt volt.

A tárgyaláson Ahmed Hasszán könnyeivel küszködve felidézte: fogva tartása idején egy szobában emberi húsdarálót látott, amelyből vér folyt, és alatta emberi hajszálak hevertek. Testvérét elektrosokkal vallatták 77 éves apjuk szeme láttára. A foglyok közül egy embert lábon lőttek, másoknak karját és lábát törték. Testvérével együtt négy évig voltak börtönben, néhány lépésre egymástól, de sohasem láthatták egymást.

A tanú meghallgatását követően Szaddám Huszein kapott szót, aki elmondta: tudatában van annak, hogy vádlott-társaival együtt ki is végezhetik, de nem fél a haláltól. A kivégzés manapság olcsóbb Irakban, mint egy pár cipő. Ennek a pernek a közvélemény szempontjából van jelentősége – tette hozzá. A volt iraki diktátor végezetül azt kérte a bíróságtól, hogy független orvosszakértők vizsgálják meg a tanút. A bíróság a pert szerdáig elnapolta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.