Nagyvilág

Emberi húsdaráló Szaddám börtöneiben?

Szaddám Husszein iraki elnök uralma alatt elkövetett rémtettekről – elektrosokkról, emberi húsdarálóról – számolt be a per első olyan tanúja, aki személyazonosságát is vállalta.

A 38 éves Ahmed Hasszán a síita Iszlám Dava Párt egyik ismert tagja Dudzsailból származik, arról a településről, ahonnan 1982-ben egy Huszein elleni elvetélt merényletkísérlet után a diktátor pribékjei 600 síita lakót hurcoltak el az iraki titkosszolgálat egyik bagdadi börtönébe. Hasszán maga is az elhurcolt, megkínzott foglyok közt volt.

A tárgyaláson Ahmed Hasszán könnyeivel küszködve felidézte: fogva tartása idején egy szobában emberi húsdarálót látott, amelyből vér folyt, és alatta emberi hajszálak hevertek. Testvérét elektrosokkal vallatták 77 éves apjuk szeme láttára. A foglyok közül egy embert lábon lőttek, másoknak karját és lábát törték. Testvérével együtt négy évig voltak börtönben, néhány lépésre egymástól, de sohasem láthatták egymást.

A tanú meghallgatását követően Szaddám Huszein kapott szót, aki elmondta: tudatában van annak, hogy vádlott-társaival együtt ki is végezhetik, de nem fél a haláltól. A kivégzés manapság olcsóbb Irakban, mint egy pár cipő. Ennek a pernek a közvélemény szempontjából van jelentősége – tette hozzá. A volt iraki diktátor végezetül azt kérte a bíróságtól, hogy független orvosszakértők vizsgálják meg a tanút. A bíróság a pert szerdáig elnapolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik