Nagyvilág

Blair továbbra is győzködi a tagállamokat

Újabb meggyőző tárgyalássorozatra készül a héten az új EU-költségvetésre kidolgozott brit elnökségi javaslatról Tony Blair kormányfő, közölte hétfőn a londoni miniszterelnöki hivatal.

A brit javaslatokat, amelyek két központi eleme előzetes értesülések szerint a brit EU-visszatérítés és a kelet-európai új tagoknak szánt strukturális fejlesztési hozzájárulások egyidejű csökkentése, közép-európai idő szerint hétfőn kora este teszi közzé a soros brit EU-elnökség Londonban és Brüsszelben.

Hétfői londoni sajtóértesülések megerősítik az elmúlt napokban részleteiben nyilvánosságra került fő pontokat. Ezek szerint Nagy-Britannia a kompromisszum érdekében feladna összesen 6-9 milliárd eurót (4-6 milliárd fontot) a neki 1984 óta járó, évente most már csaknem 5,5 milliárd eurós uniós visszatérítésből a következő, 2007–2013-as teljes EU-költségvetési időszakban, és „10 százaléknál nem többet” lefaragna a kelet-európai új tagállamoknak kiutalt, a jelenlegi előirányzatok szerint összesen 160 milliárd euró fejlesztési hozzájárulásokból is.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal hétfőn közölte, hogy Blair a hét második felében számos EU-tagállam vezetőivel tárgyal személyesen vagy telefonon a brit csomagról. A kormányfő szóvivője szerint a brit miniszterelnök – aki a múlt héten Tallinnban és Budapesten a kelet-európai új tagokat próbálta meggyőzni az elnökségi javaslatcsomagról – csütörtökön és pénteken Portugália, Finnország, Szlovénia, Svédország, Hollandia, Luxemburg, Írország, Görögország és Spanyolország vezetőivel tárgyal.

A sorból feltűnő módon hiányzik Jacques Chirac francia elnök. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre Blair szóvivője a Downing Street-i tájékoztatón csak annyit mondott, hogy „nem kell kivétel nélkül mindenkivel személyesen” megtárgyalni a javaslatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik