Külföld

Rice: Európa tudott a CIA-akciókról

admin
admin

2005. 12. 04. 10:16

Washingtoni sajtójelentés szerint Condoleezza Rice külügyminiszter arra készül, hogy jövő heti európai körútja során keményen visszautasítsa a Központi Hírszerző Iroda, a CIA állítólagos titkos börtöneivel, illetve fogolyszállításaival kapcsolatos bírálatokat, mert jelentős európai kormányok tudtak az akciókról.

A The Washington Post arról számolt be, hogy a State Department vezetője offenzív magatartással igyekszik majd elejét venni a felvilágosítást sürgető európai követeléseknek. A szóban forgó offenzíva középpontjában az az üzenet áll, hogy az európai országoknak tartózkodniuk kellene a bírálatoktól. Rice ugyanis arra kíván utalni, hogy a CIA műveletei “jelentős európai kormányok, illetve titkosszolgálatok teljes tudomásával” történtek.

Minderre azonban olyan formában kerülhet sor, hogy a külügyminiszter azt is jelezni kívánja: az Egyesült Államok tiszteletben tartja szövetségeseinek szuverenitását. A tekintélyes újság szerint ez a formula egyben lehetőséget nyújt arra, hogy Condoleezza Rice elkerülje a titkos börtönök létezésének közvetlen megerősítését.

A The Washington Post értesülése szerint minderről a külügyminiszter még indulása előtt levélben kívánja tájékoztatni az érintett európai kormányokat. A levélben – s később a helyszíneken is – Condoleezza Rice ugyanakkor hangsúlyozni kívánja: a titkosszolgálati információk elengedhetetlenek a jövőbeni terrortámadások megakadályozása érdekében.

Az amerikai külügyminiszter Németországba, Romániába, Ukrajnába és Belgiumba látogat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.