Nagyvilág

Rice: Európa tudott a CIA-akciókról

Washingtoni sajtójelentés szerint Condoleezza Rice külügyminiszter arra készül, hogy jövő heti európai körútja során keményen visszautasítsa a Központi Hírszerző Iroda, a CIA állítólagos titkos börtöneivel, illetve fogolyszállításaival kapcsolatos bírálatokat, mert jelentős európai kormányok tudtak az akciókról.

A The Washington Post arról számolt be, hogy a State Department vezetője offenzív magatartással igyekszik majd elejét venni a felvilágosítást sürgető európai követeléseknek. A szóban forgó offenzíva középpontjában az az üzenet áll, hogy az európai országoknak tartózkodniuk kellene a bírálatoktól. Rice ugyanis arra kíván utalni, hogy a CIA műveletei “jelentős európai kormányok, illetve titkosszolgálatok teljes tudomásával” történtek.

Minderre azonban olyan formában kerülhet sor, hogy a külügyminiszter azt is jelezni kívánja: az Egyesült Államok tiszteletben tartja szövetségeseinek szuverenitását. A tekintélyes újság szerint ez a formula egyben lehetőséget nyújt arra, hogy Condoleezza Rice elkerülje a titkos börtönök létezésének közvetlen megerősítését.

A The Washington Post értesülése szerint minderről a külügyminiszter még indulása előtt levélben kívánja tájékoztatni az érintett európai kormányokat. A levélben – s később a helyszíneken is – Condoleezza Rice ugyanakkor hangsúlyozni kívánja: a titkosszolgálati információk elengedhetetlenek a jövőbeni terrortámadások megakadályozása érdekében.

Az amerikai külügyminiszter Németországba, Romániába, Ukrajnába és Belgiumba látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik