Nagyvilág

Nem tudtak megállapodni Blairrel

admin

2005. 12. 02. 12:15

Nem sikerült megegyezniük a visegrádi országok kormányfőinek a brit miniszterelnökkel az új tagországok uniós támogatását megnyirbáló költségvetési tervezetről.

Vacsora a Rózsadombon

A brit miniszterelnök csütörtök este Gyurcsány Ferenccel találkozott a magyar kormányfő rózsadombi otthonában. Gyurcsány Ferenc a ház előtt, bent a házban Dobrev Klára, a magyar kormányfő felesége fogadta Tony Blairt, aki néhány szót még a Gyurcsány gyermekkel is váltott az angol futballról. A vacsorán részt vett még Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának vezetője, valamint Akócs Klára, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója.

Nem született kompromisszum az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök és a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, budapesti találkozóján. A megbeszélésen Gyurcsány Ferenc és Tony Blair mellett Jirí Paroubek cseh, Kazimierz Marcinkiewicz lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök vett részt. Az előzetes hírek szerint a V4 kormányfői a közös felhívást adtak Tony Blairnek, hogy biztosítsa az igazságos és gyors megállapodást a 2007-2013 közötti időszak EU-költségvetéséről. A brit elnökségi tervek között szerepel az új tagoknak szánt strukturális felzárkóztatási juttatások 10 százalékos lefaragása.

Európának szüksége van költségvetésre, a V4-ek egyetértenek a büdzsében végrehajtandó reformok szükségességében, de azt nem fogadhatjuk el, hogy csak egyetlen ponton, a kohéziós politika terén hajtsunk végre változtatásokat – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Blair-V4 találkozót követő sajtóértekezleten. Hozzátette: nagyobb nyitottságra és megértésre lenne szükség a költségvetés mérete és az uniós pénzekhez való hozzáférés ügyében.  Tony Blair hangsúlyozta: Nagy-Britannia semmiképpen nem mondhat le a neki jelenleg járó mezőgazdasági visszatérítésekről.  “Ha a megállapodások hiányában az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési folyamatok felett, a tizek csak egyharmadát fogják kapni a jelenleg nekik járó felzárkóztatási pénzeknek, ami nekik nem lehet érdekük” – közölte Tony Blair.

Érvek, cáfolatok

A külföldi lapok már csütörtökön tényként kezelték, hogy Magyarország megvétózná a csökkentett támogatásokat tartalmazó EU-költségvetési tervezetet. A Financial Times e hét eleji értesülése szerint Lengyelország is azzal fenyegetőzik, hogy a decemberi brüsszeli EU-csúcson leszavazza a költségvetési megállapodást, ha jelentősen megnyirbálják a 2007-2013-as költségvetési időszakban általa várt 60 milliárd eurós támogatást. A brit sajtó szerint ugyanakkor Tony Blair azzal érvel, hogy csökkenthető a térségi segély, mert az új tagállamok úgysem használják fel teljesen a nekik folyósított EU-pénzeket.  Lengyelország például a 2004-2006-os juttatásoknak eddig mindössze a 4,3 százalékát vette fel. Lengyel illetékesek ugyanakkor azt mondták, hogy a juttatások “több mint 50 százalékának” felhasználására már odaítélték a szerződéseket. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon ez az arány 66 százalék, vagyis messze több “az eddig felvett 8,8 százaléknál”.

Csütörtök késő esti londoni beszámolók szerint egyébként Blair mostani kelet-európai körútján jelezte, hogy a kompromisszum érdekében kész engedni akár 1 milliárd eurót is a Nagy-Britanniának járó, most már évente több mint 5 milliárd eurós uniós visszatérítésből. Ezt még Margaret Thatcher volt konzervatív brit kormányfő harcolta ki 1984-ben, arra hivatkozva, hogy Nagy-Britannia befizetéseihez képest elenyésző mezőgazdasági juttatásokban részesül. Brit politikusok és több brit napilap megadással, sőt árulással vádolja Blairt, amiért lemondana a visszatérítések egy részéről. 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.