Nagyvilág

Amerikai légi bázisok Romániában

Románia az ország területén történő amerikai légi bázisok felállításáról tárgyal kedden az Egyesült Államokkal – tájékoztatott a román külügyminisztérium.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter várhatóan keddi bukaresti rövid látogatásán írja majd alá a légi támaszpontokról szóló megállapodást, mely elengedhetetlenül fontos a román-amerikai stratégiai partnerség konszolidálásában – nyilatkozta a román külügyminisztérium illetékese. 

Azt még nem tudni, hogy hol lesz a bázisok pontos helye, de Traian Basescu román elnök szerint a lehetséges helyszínek között lehet Babadag városa, közel a Duna-deltához, a Mihail Kogalniceanu légibázis a Fekete-tenger mellett, és Fetesti, 200 kilométerre kelet-Bukaresttől. Az iraki invázió 2003-as kezdeti szakaszában az Egyesült Államok a Mihail Kogalniceanu légi bázist használta arra, hogy 7000 harcoló alakulatot küldjön Irakba, valamint átmenetileg 3500 amerikai csapatot állomásoztatott a helyszínen – írja a CNN.

Rice látogatása egybeesik az állítólagos európai CIA – börtönök létezésével kapcsolatos botrány kiéleződésével, melynek kapcsán Románia és Lengyelország érintettsége is felmerült. Washington nem tagadta, ugyanakkor nem is cáfolta az állításokat, míg az előbbi két ország többször visszautasította a gyanúsítást.

Hosszútávú célok

Románia, aki 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, hálás Washingtonnak azért, mert támogatta az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozását, és hűséges szövetségese volt az Egyesült Államoknak az iraki és afganisztáni hadműveletek során.

A következő évtizedben az Egyesült Államok mintegy hetvenezer csapat kivonását tervezi Európából és Ázsiából, bezárja a hidegháborús nagy támaszpontjait, és kisebb, rugalmasabb bázisokat hoz létre elsősorban a közel- keleti térség közelében. A támaszpontok felállítása fontos Románia számára abból a szempontjából, hogy külföldi befektetéseket ösztönöz, mely által csökkenhet a hatalmas gazdasági szakadék, mely az Európai Unió tagországaitól elválasztja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik