Nagyvilág

Tony Blair Budapesten

Az Európai Unió hétéves költségvetéséről, ezen belül a büdzsét jelentősen csökkentő brit javaslatról lesz szó a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország és az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök pénteki budapesti találkozóján.

Gyurcsány Ferenc magyar, Jirí Paroubek cseh, Kazimierz Marcinkiewicz lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök várhatóan közös felhívást ad át Tony Blairnek, hogy biztosítsa az igazságos és gyors megállapodást a 2007-2013 közötti időszak EU-költségvetéséről.

A BBC csütörtöki tudósításában tényként kezelte, hogy Magyarország megvétózná a csökkentett támogatásokat tartalmazó EU-költségvetési tervezetet. A Financial Times e hét eleji értesülése szerint Lengyelország is azzal fenyegetőzik, hogy a decemberi brüsszeli EU-csúcson leszavazza a költségvetési megállapodást, ha jelentősen megnyirbálják a 2007-2013-as költségvetési időszakban általa várt 60 milliárd eurós támogatást. A brit sajtó szerint ugyanakkor Tony Blair azzal érvel, hogy csökkenthető a térségi segély, mert az új tagállamok úgysem használják fel teljesen a nekik folyósított EU-pénzeket.

Csütörtök késő esti londoni beszámolók szerint egyébként Blair mostani kelet-európai körútján jelezte, hogy a kompromisszum érdekében kész engedni akár 1 milliárd eurót is a Nagy-Britanniának járó, most már évente több mint 5 milliárd eurós uniós visszatérítésből. Ezt még Margaret Thatcher volt konzervatív brit kormányfő harcolta ki 1984-ben, arra hivatkozva, hogy Nagy-Britannia befizetéseihez képest elenyésző mezőgazdasági juttatásokban részesül. Brit politikusok és több brit napilap megadással, sőt árulással vádolja Blairt, amiért lemondana a visszatérítések egy részéről.

Vacsora Gyurcsányéknál

Az angol miniszterelnök csütörtök este Gyurcsány Ferenccel találkozott a magyar kormányfő rózsadombi otthonában. A vacsora során szóba került Blair javaslata, mely szerint tíz százalékkal csökkentené az új, kelet-európai tagországoknak járó uniós támogatást.

Az MTI a helyszínen a szervezőktől úgy értesült, hogy a vacsorán részt vett Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Gottfried Péter, az Európai Ügyek Hivatalának vezetője, valamint Akócs Klára, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója.

A brit miniszterelnök érkezését megelőző biztonsági intézkedések részeként a Gyurcsány-villa előtti Szemlőhegy utca több száz méteres szakaszát a rendőrség hermetikusan lezárta a forgalom elől, így a riporterek sem közelíthették meg az épületet, és nem tehettek fel kérdéseket a vacsora résztvevőinek.

Az MTI fotóriporterének beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc a ház előtt fogadta a brit miniszterelnököt. Bent a házban Dobrev Klára, a magyar kormányfő felesége fogadta Tony Blairt, aki néhány szót még a Gyurcsány gyermekkel is váltott az angol futballról. Ezek után a brit miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc és felesége, valamint a vacsora többi résztvevői leültek beszélgetni.

Tony Blair a tervek szerint még az uniós külügyminiszterek december 7-i ülése előtt leteszi az asztalra az unió 2007 és 2013 közötti pénzügyi perspektíváira vonatkozó előterjesztését, pénteken pedig a jelenleg magyar elnökség alatt működő V4-ek miniszterelnökeit próbálja megnyerni elképzelései támogatásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik