Nagyvilág

Perez a Nou Camp stadionban

Az izraeli miniszterelnök-helyettes részt vett a barcelonai csúcstalálkozó keretében szervezett Meccs a békéért elnevezésű mérkőzésen.

Simon Perez izraeli miniszterelnök-helyettes megtekintette a Meccs a békéért elnevezésű mérkőzést, amelyen az FC Barcelona és egy izraeli és palesztin játékosokból álló csapat mérkőzött meg. A mérkőzést az Európai Unió és a földközi-tengeri országok csúcstalálkozójának alkalmából rendezték barcelonai Nou camp stadionban.

A kétnapos barcelonai találkozón 35 európai és kilenc arab ország, valamint Izrael delegáltjait fogadták, ebből azonban az európai államokon kívül csupán ketten, Törökország és a Palesztin Hatóság képviseltette magát felsővezetőkkel. A fórumon a magyar küldöttséget Sólyom László köztársasági elnök vezette. A csoportot azzal a céllal alakult, hogy 2010-ig szabadkereskedelmi zónát hozzon létre tagjai között.

A mostani találkozón a legnagyobb nézeteltérést a terrorizmus fogalmának meghatározása okozta, ugyanis Európa ragaszkodott volna ahhoz az elvhez, mely szerint a terrorizmus semmilyen indok alapján sem elfogadható. Az utolsó pillanatban mégis megállapodtak, és megszületett a terrorizmus elleni magatartási kódex, a dokumentumból azonban kihagyták azt az európaiak által szorgalmazott mondatot, hogy az önrendelkezésre való jog nem igazolhatja a terrorizmust. Az arab országok cserébe beleegyeztek abba, hogy a nyilatkozat ne ismerje el a külföldi megszállással szembeni ellenállás jogát – írja a Los Angeles Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik