Nagyvilág

Iraki kivonulásról gondolkodik Bush

Jelentősen csökkentheti a Fehér Ház 2006-ban az Irakban szolgáló amerikai katonák számát, miközben gőzerővel folyik az iraki biztonsági erők kiképzése.

A Fehér Ház szerint jövőre már adottak lesznek a körülmények az Irakban harcoló amerikai katonák létszámának csökkentésére – számolt be a BBC. A kivonulás érdekében már folyamatban van az iraki biztonsági erők megfelelő kiképzése – mondta el a Fehér Ház szóvivője. Bush elnök néhány napja Texasban elmondott beszédében azt ígérte, parancsnokaira fog majd hallgatni a csapatkivonás kérdésében. Mint mondta, ha a parancsnokok szerint az irakiak most már fel vannak készülve, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak a biztonságért, és így az amerikai erők egy része hazatérhet, akkor követni fogja a tanácsot. Az amerikai katonák iraki jelenléte egyik központi témája lesz George Bush amerikai elnök szerdai beszédének, vélhetően hosszan sorolva a többéves hadművelet sikereit.

Elemzők szerint azzal, hogy az elnök ismét viszonylag behatárolható időhöz kötötte a katonák egy részének visszahívását, elsősorban azt a reményt próbálja életre kelteni az amerikaiakban, hogy belátható belül időn véget érhet az iraki kaland. Irakban jelenleg 160 ezer amerikai katona állomásozik, s eddig több mint kétszázezer iraki rendőr és katona vett részt amerikai kiképzésen. Hivatalos források szerinte ez utóbbi szám folyamatosan tovább nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik