Nagyvilág

Blair és Gyurcsány telefonon vitáztak

admin
admin

2005. 11. 30. 11:24

A hazánkba látogató brit kormányfő csütörtökön személyesen próbálja meggyőzni Gyurcsány Ferencet az új, kelet-európai EU-tagok támogatásának csökkentéséről.

Blair szerint

A Financial Times szerint Blair arra alapozta érvelést, hogy például Lengyelország a 2004-2006-os juttatásoknak eddig mindössze a 4,3 százalékát vette fel. Lengyel illetékesek ugyanakkor azt mondták, hogy a juttatások “több mint 50 százalékának” felhasználására már odaítélték a szerződéseket. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon ez az arány 66 százalék, vagyis messze több “az eddig felvett 8,8 százaléknál”, írta a Financial Times.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az uniós költségvetés csökkentésével kapcsolatos brit elképzelést Tony Blair brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során kedden – erősítette meg László Boglár, a kormányfő sajtófőnöke a Népszabadság értesülését az MTI-nek. A sajtófőnök közölte: a brit kormányfő csütörtökön Gyurcsány Ferenccel vacsorázik Budapesten.

Nagyvonalúságot hiányol Gyurcsány

Konfliktusveszélyekre hívta fel a figyelmet Gyurcsány Ferenc szerdán Londonban megjelent nyilatkozatában arra az esetre, ha a gazdag nyugat-európai EU-tagok nem lesznek nagyvonalúak a szegényebb keleti tagállamokkal.

A Financial Timesnak adott interjúban, az uniós költségvetés ügyében folyó vita kapcsán kijelentette: a nyugati EU-tagok a nagyvonalúság elmaradása esetén “a különböző európai térségek közötti lehetséges legsúlyosabb konfliktusokkal” lesznek kénytelenek szembenézni.

Gyurcsány Ferenc a brit üzleti napilapnak azt mondta, hogy Nagy-Britanniának – az EU soros elnökének – újra kellene gondolnia a Kelet-Európának szánt segélyek csökkentéséréről szóló, a 2007-2013-as költségvetés vitájának megoldása végett kidolgozott javaslatát.

Faragni próbálnak

Nem hivatalos londoni értesülések szerint Tony Blair brit miniszterelnök, aki a hét második felében Tallinnban és Budapesten tárgyal, a kelet-európai EU-tagállamok vezetőit jelentősen karcsúsított uniós költségvetés elfogadására próbálja rábírni a jelenlegi patthelyzet feloldása érdekében. A londoni sajtó úgy tudja, hogy a brit elnökségi tervek között szerepel az új tagoknak szánt strukturális felzárkóztatási juttatások 10 százalékos lefaragása.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője kedden este – miután ismertté vált a négy közép-európai EU-ország vezetőinek a költségvetés ügyében Blairhez intézett közös levele – az MTI kérdésére kijelentette: a brit EU-elnökség “túl nagynak” tartja az unió következő költségvetésére júniusban előterjesztett tervezetet, és annál kisebb előirányzatot pártol. A brit elnökség még az uniós külügyminiszterek december 7-ei ülése előtt leteszi az asztalra saját költségvetési javaslatát, tette hozzá.

A szerdai Financial Times szerint jóllehet a brit tervezet még kidolgozás alatt áll, brüsszeli bizottsági illetékesek úgy tudják, hogy London az előző, luxemburgi elnökség által előterjesztett 871 milliárd eurós költségvetési javaslat 20-25 milliárd eurós csökkentését akarja; ennek fő eleme a kelet-európaiaknak nyújtandó térségi segélyek mintegy 10 százalékos visszafogása lenne. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.