Nagyvilág

Blair és Gyurcsány telefonon vitáztak

A hazánkba látogató brit kormányfő csütörtökön személyesen próbálja meggyőzni Gyurcsány Ferencet az új, kelet-európai EU-tagok támogatásának csökkentéséről.

Blair szerint

A Financial Times szerint Blair arra alapozta érvelést, hogy például Lengyelország a 2004-2006-os juttatásoknak eddig mindössze a 4,3 százalékát vette fel. Lengyel illetékesek ugyanakkor azt mondták, hogy a juttatások “több mint 50 százalékának” felhasználására már odaítélték a szerződéseket. Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországon ez az arány 66 százalék, vagyis messze több “az eddig felvett 8,8 százaléknál”, írta a Financial Times.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az uniós költségvetés csökkentésével kapcsolatos brit elképzelést Tony Blair brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során kedden – erősítette meg László Boglár, a kormányfő sajtófőnöke a Népszabadság értesülését az MTI-nek. A sajtófőnök közölte: a brit kormányfő csütörtökön Gyurcsány Ferenccel vacsorázik Budapesten.

Nagyvonalúságot hiányol Gyurcsány

Konfliktusveszélyekre hívta fel a figyelmet Gyurcsány Ferenc szerdán Londonban megjelent nyilatkozatában arra az esetre, ha a gazdag nyugat-európai EU-tagok nem lesznek nagyvonalúak a szegényebb keleti tagállamokkal.

A Financial Timesnak adott interjúban, az uniós költségvetés ügyében folyó vita kapcsán kijelentette: a nyugati EU-tagok a nagyvonalúság elmaradása esetén “a különböző európai térségek közötti lehetséges legsúlyosabb konfliktusokkal” lesznek kénytelenek szembenézni.

Gyurcsány Ferenc a brit üzleti napilapnak azt mondta, hogy Nagy-Britanniának – az EU soros elnökének – újra kellene gondolnia a Kelet-Európának szánt segélyek csökkentéséréről szóló, a 2007-2013-as költségvetés vitájának megoldása végett kidolgozott javaslatát.

Faragni próbálnak

Nem hivatalos londoni értesülések szerint Tony Blair brit miniszterelnök, aki a hét második felében Tallinnban és Budapesten tárgyal, a kelet-európai EU-tagállamok vezetőit jelentősen karcsúsított uniós költségvetés elfogadására próbálja rábírni a jelenlegi patthelyzet feloldása érdekében. A londoni sajtó úgy tudja, hogy a brit elnökségi tervek között szerepel az új tagoknak szánt strukturális felzárkóztatási juttatások 10 százalékos lefaragása.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője kedden este – miután ismertté vált a négy közép-európai EU-ország vezetőinek a költségvetés ügyében Blairhez intézett közös levele – az MTI kérdésére kijelentette: a brit EU-elnökség “túl nagynak” tartja az unió következő költségvetésére júniusban előterjesztett tervezetet, és annál kisebb előirányzatot pártol. A brit elnökség még az uniós külügyminiszterek december 7-ei ülése előtt leteszi az asztalra saját költségvetési javaslatát, tette hozzá.

A szerdai Financial Times szerint jóllehet a brit tervezet még kidolgozás alatt áll, brüsszeli bizottsági illetékesek úgy tudják, hogy London az előző, luxemburgi elnökség által előterjesztett 871 milliárd eurós költségvetési javaslat 20-25 milliárd eurós csökkentését akarja; ennek fő eleme a kelet-európaiaknak nyújtandó térségi segélyek mintegy 10 százalékos visszafogása lenne. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik