Nagyvilág

Vége a román pedagógussztrájknak

Több mint három hét után megállapodtak a pedagógusok szakszervezetei a kormánnyal, amely 11,83 százalékos fizetésemelést biztosít a tanároknak.

Hétfőn késő délután a romániai pedagógusokat tömörítő négy ágazati szakszervezeti szövetség vezetői közölték: miután a tagság többsége az általános munkabeszüntetés befejezése mellett döntött, kedden reggel nyolc órakor Románia iskoláiban megkezdődik a három héttel ezelőtt megszakadt tanítás.

A szakszervezeti vezetők azt is közölték, hogy valamennyien aláírják a kormánnyal folytatott szombati és vasárnapi, több mint tizenkét órás tárgyaláson kidolgozott megállapodás-tervezetet, amely előirányozza a pedagógusok fizetésének 11,83 százalékos emelését.

A legújabb megállapodás tervezete szerint – amelyet az esti órákban (román idő szerint 21 óra 30 perckor) írnak alá a román kormánypalotában – 2006. január 1-től átlagosan 5,5 százalékkal, szeptember 1-től pedig további 6 százalékkal emelik az óvónők, tanítók, az általános iskolai, gimnáziumi és egyetemi tanárok, valamint a tanügyi segédszemélyzet fizetését. Évi átlagban ez az egész ágazatra kivetítve 11,83 százalékos bérnövekedést jelent.

Ezzel egyidejűleg Calin Popescu Tariceanu kormánya a megállapodásban vállalta, hogy az új költségvetési évben a hazai össztermék 5 százalékának megfelelő költségvetési ráfordítást szentel az oktatásnak, illetve a romániai tanügyi reform folytatásának.

A pedagógusok szakszervezeti szövetségei azt követően léptek sztrájkba három héttel ezelőtt, hogy Mircea Miclea, az előző oktatási miniszter benyújtotta lemondását. Lépését azzal indokolta, hogy a kormánykoalíció fő erejét adó liberális-demokrata pártszövetség választásai kampányában eredetileg a GDP 6 százalékának megfelelő összeget ígért az oktatás számára, miközben a kormány jövő évi költségvetési tervezete mindössze 3,9 százalékot irányzott elő.

A pedagógusok sztrájkkövetelései között is fő helyen szerepelt a 6 százalék. Ezen kívül számos más engedményt is ki akartak csikarni, így fizetésük száz százalékos emelését is. A kormánnyal folytatott tárgyalások során az érdekképviseleti szervezetek a végén már beérték volna 18 százalékos béremeléssel, de a kormány – elsősorban államháztartási pénzügyi gondokra hivatkozva – mindvégig csak 8 százalékos növelésre volt hajlandó. Ez a merev álláspont csak a múlt hétvégi tárgyalási maraton során oldódott, amikor a kormányoldal 11,83 százalékra módosította ajánlatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik