Nagyvilág

Tízezrek áram nélkül Németországban

Hétfőn este csaknem százaezren voltak áram nélkül Németország nyugati részében a hét végi ítéletidőt követően, s számuk időközben gyarapodott.

Hétfőn reggel 65-80 ezer olyan emberről tudtak, akik áram nélkül voltak kénytelenek átvészelni az éjszakát, de számuk estére 90 ezerre gyarapodott, miután az RWE energiaszolgáltató az eső és a jegesedés miatt vezetékeket kapcsolt le.

Az áramkimaradást okozó természeti csapás a hét végén érte Németország észak-nyugati részét, főleg Münster környékét. Időnként több százezer ember, magánháztartások, mélyhűtőkkel felszerelt üzletek, gazdaságok voltak kénytelenek nélkülözni az áramot.

Körülbelül ötven pózna, magasfeszültségű vezetékeket tartó vastraverz dőlt össze, roggyant meg a hó, az eső, a szél és a jegesedés következtében. A jégpáncél vastagsága a 60 centiméter vastagságot is elérte. Az anyagi kár nagy, az energiafogyasztók szövetsége elkezdte feszegetni a kártérítés témáját, de az RWE energiaszolgáltató “magasabb hatalmakra” hárította a felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik