Nagyvilág

Mussaraf lemondana a hadsereg vezetéséről?

A pakisztáni elnök, Pervez Mussaraf valószínűleg megválik hadsereg-parancsnoki tisztétől a 2007-es általános választások után, habár a parlament határozatot fogadott el, melyben biztonságpolitikai szempontok alapján engedélyeznék számára mindkét pozíció fenntartását a jövőben is – írja a Khaleej Times.

A pakisztáni kormányfő, Saukat Aziz hangsúlyozta, hogy a hadsereg-parancsnoki tiszt betöltésének meghosszabbítását a helyi törvények engedélyezik. A miniszterelnök a BBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy a most meghozott rendelkezésre azért volt szükség, mert az ország olyan kihívásokkal szembesül, mint a terrorizmus elleni harc és egyéb biztonsági intézkedések megtétele.

A Brit Nemzetközösség 53 tagállamának vezetői azonban vasárnap nyilatkozatban fejezték ki reményüket, hogy Mussaraf elnök 2007 után valóban feladja a hadsereg vezetését. Értékelem, hogy kifejtették álláspontjukat, de a nemzetközösség háromnapos máltai konferenciáján Pakisztán legfőbb célja az, hogy további segélyeket szerezzen a földrengés áldozatainak, és erről már számos vezetőtől ígérete is kapott – hangsúlyozta Aziz.

A nemzetközösség kormányfőinek időszakos konferenciáján Aziz kormányfő kritikával illette az Európai Uniót, amely az agrártermékek támogatásával a fejlődő országok hátrányára torzítja a piaci versenyt. Elégedettségének adott hangot viszont Pakisztán szerepléséről a találkozón, ahol hat év kihagyás után az idén először vett részt az ország.

A visszatérés annak a jele, hogy az országban demokratikus rendszer van – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a nemzetközösség vezetői felismerték, hogy Pakisztánban demokratikus kormányzás folyik, sajtószabadság van, és aktív ellenzék működik. A kormányfő szerint a találkozó résztvevői értékelték az ország erőfeszítéseit a demokrácia helyreállításáért.

A demokratikus folyamatra utalhat a pakisztáni információs miniszter, Sheikh Rashid Ahmed kijelentése is, mely szerint az elnök komolyan gondolkodik azon, hogy a 2007-es általános választások után feladja két tisztségének egyikét, a hadsereg parancsnokságát. A 2007-es választások döntően meghatározzák majd a pakisztáni politika jövőjét – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik