Nagyvilág

Súlyos uniós szankciók a CIA-börtönökért?

Az Európai Unió biztosa figyelmeztette a tagországokat, hogy a szavazati joguk megvonásával is járhat, ha kiderül, hogy CIA-börtönök működtek a területükön. Erre azonban kevés az esély, hiszen egy ilyen javaslatot az érintett államnak is meg kellene szavaznia.

Jelenleg uniós vizsgálat zajlik annak kiderítésére, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata üzemeltetett e titkos börtönöket Kelet-Európában – írja a BBC. Franco Frattini igazságügyi biztos szerint igen súlyos következményekkel járhat, amennyiben beigazolódnak ezek a sajtóhírek. Washington egyelőre nem volt hajlandó sem cáfolni sem megerősíteni ezeket az értesüléseket. A Bush-kormányzat egyelőre haladékot kért, mivel nem állt elég idő rendelkezésükre, hogy választ adjanak a hivatalosan múlt héten is felmerült kérdésekre.

Kötelességemnek érezném, hogy komoly szankciókat kérjek a miniszteri tanácstól, ebbe azt is beleértve, hogy megvonjuk az adott ország szavazati jogát – mondta Frattini, aki szerint a szigorú intézkedések mindenképpen indokoltak, ha kiderül, hogy az egyik tagország megsértette a szövetség emberi jogokra, demokráciára és jogállamiságra vonatkozó alapelveit.

A BBC egy névtelen diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja, hogy a szavazati jog megvonásához ezt a javaslatot mind 25 tagállamnak meg kellene névtelenül szavaznia. Az ilyen lépés a gyakorlatban nem valószínű.

A Washington Post szellőztette meg november 2-án, hogy a CIA állítólag al-Kaida gyanúsítottakat tartott fogva kelet-európai börtönökben. A Human Rights Watch információi szerint ezek az intézmények Románia és Lengyelország területén működtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik