Nagyvilág

134 halott egy kínai bányabalesetben

Legkevesebb 134 bányász meghalt egy északkelet-kínai szénbányában bekövetkezett sújtólégrobbanásban, amelyet máris az utóbbi évek egyik legsúlyosabb bányaszerencsétlenségeként emlegetnek Kínában.

Az Új Kína hivatalos hírügynökség legfrissebb jelentése szerint 15 lent rekedt bányász sorsa nem ismert, 72-t azonban sikerült kimenteni. Még van esély arra, hogy további túlélőket találjanak. Az állami rádió korábban azt jelentette, hogy 39 bányász van még a föld mélyén, és 97 társukat sikerült élve a felszínre hozni.

A tragédia még vasárnap este történt Hejlungcsiang tartományban, a tartományi székhelytől, Harbintól 300 kilométerre keletre fekvő Csitajho település Tungfeng szénbányájában, amely a Lungmej állami konszern tulajdonában van. A fejtésen a sújtólégrobbanás időpontjában 221 bányász dolgozott. Az Új Kína hatósági forrásokat idézve azt írta, hogy szénpor meggyulladása okozta a katasztrófát. Az állami televízió viszont úgy értesült, hogy a sújtólégrobbanást gyaníthatóan a szellőzőrendszer meghibásodása idézte elő.

Kínában hivatalos adatok szerint évente hatezren halnak meg bányaszerencsétlenségekben, de független becslések szerint ez a szám a húszezret is elérheti. A balesetek és szerencsétlenségek több mint 650 milliárd jüannak (80,5 milliárd dollár) megfelelő, a hazai össztermék 6 százalékát kitevő veszteséget okoznak évente a kínai gazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik