Nagyvilág

Gondokat okoz a korai tél Nyugat-Európában

Változatlanul komoly közlekedési fennakadásokat okozott a korai tél, az erős havazás Nyugat-Európa nagy részén.

Franciaország keleti és nyugati megyéiben csütörtökön és pénteken tomboló hóvihar szombaton elérte az északi területeket és Párizs környékét. Reggelre helyenként 25 centi hó esett, számos út járhatatlanná vált a vastag hótakaró, karambolok és elromlott kamionok miatt. Rennes közelében csaknem kétszáz kamion vesztegelt. Párizsban a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren számos légijáratot töröltek, más gépek nagy késéssel érkeztek vagy indultak.

Az Eiffel-tornyot röviddel a reggeli nyitás után lezárták az erős havazás miatt: a fémszerkezetet sem sóval, sem homokkal nem szabad beszórni, s az igazgatóság nem vállalta a kockázatot, hogy esetleg baleset történik.

A szomszédos Belgium fővárosa, Brüsszel utcáit az este kezdődött havazás következtében reggelre tíz centinél vastagabb fehér takaró borította be. Brabantban több út járhatatlanná vált a hó súlya alatt kidőlt fáktól. Számos baleset történt, a Brüsszel-Antwerpen autóúton, Gand közelében három kamion és nyolc személygépkocsi ütközött össze; heten megsérültek, közülük ketten súlyosan.

Lezárt repülőterek

Hollandia déli és keleti részén a péntek délután kezdődött ítéletidő – amikor óránként 3-5 centiméter hó hullott, a széllökések sebessége pedig időnként elérte a 170 kilométert is – reggelre elcsendesedett. A szombatra virradó éjszakát több száz, a viharos széllel párosult erős havazás miatt a munkahelyéről hazajutni nem tudó holland töltötte ideiglenes szálláson.

Szombaton délelőtt négy órára lezárták a harmadik legfontosabb német repülőteret, a düsseldorfit, mivel a jeges fel- és leszállópályák miatt felelőtlenség lett volna engedélyezni a légi forgalmat. A forgalmat átterelték Köln és Bonn közös repülőterére, ahová autóbusszal szállítják át az utasokat. Szombatra virradóra inkább csak Németország nyugati, északnyugati részét tartotta fogságában a tél, áramkimaradások voltak, fák dőltek az utakra, százak éjszakáztak az autópályákon. A 31-es autópályán egy leszakadt erősáramú kábel miatt ötven kilométer hosszan torlódtak a gépkocsik.

Sok helyen volt áramkimaradás. Osnabrückben a karácsonyi vásár borult sötétségbe, áramkimaradásokról számoltak be Észak-Rajna-Vesztfáliából, Steinfurt körzetében egy kórházat kapcsoltak agregátorra. Egyes helyeken a vonatok is leálltak, s az utasok vagy a szerelvényen töltötték az éjszakát, vagy osnabrücki, münsteri szükségszállásokon, tornatermekben, iskolákban.

Földcsuszamlást okozott a havazás

Nagy-Britanniában szombat reggelre elcsendesedett a jeges széllel kísért havazás, amely Skóciától és Észak-Írországtól kezdve, Walesen át Délnyugat-Angliáig szinte minden országrészben felfordulást okozott pénteken. A rendőrség az ítéletidő következményének tart egy szombat reggeli balesetet: a skóciai Inverness közelében kisiklott egy személyvonat, néhány utas könyebb sérülést szenvedett. A balesetet egy kisebb földcsuszamlás okozta, amely feltehetően a korábbi erős havazás következtében alakult ki.

Svájcban “rekordgyanús” hideggel köszöntött be a tél: a Neuchatel kantonban lévő La Brévine-ben szombatra virradóra mínusz 20,7 Celsius fokot, a Jungfraun pedig mínusz 22 fokot mértek. Az előrejelzések szerint vasárnap fagypont alatti, 5 és 10 fok közötti hőmérséklet várható.

Spanyolország északi részén szintén hideghullám okozott szombaton közlekedési gondokat. Burgos és Léon tartományban, Asztúriában és Baszkföldön 16 hágót lezártak, a többi 43 hágón csak hólánccal lehet közlekedni a hó- és jégréteg miatt. A meteorológusok szerint enyhülés csak hétfőre várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik