Nagyvilág

Palesztin ellenőrzés alatt a rafahi határátkelő

Ünnepélyesen megnyitották az Egyiptom és a Gázai övezet rafahi határátkelőhelyét. Ez az első alkalom, hogy a Palesztin Hatóság gyakorol ellenőrzést külső határon – igaz, egyelőre az Európai Unió felügyeletével.

A ceremónián megjelent Mahmúd Abbász palesztin elnök is. A határátkelőponton – amelyen szombaton kelhetnek át az első utazók – az Európai Unió 70 megfigyelője is jelen van.


Mint parancsnokuk, az olasz Pietro Pistolese tábornok elmondta, a holnaptól működő határállomás technikai okok miatt csak négy órán keresztül fogadja a palesztinokat. A rafahi átkelőt egyúttal Izrael is megfigyelés alatt tartja videokamerák segítségével.


Ha rendellenességet tapasztalnak, akkor közbelépésre kérhetik a palesztinokat, és ha ők megtagadják például a külön ellenőrzést, akkor az EU igyekszik közvetíteni. Ha valakit őrizetbe vesznek, legfeljebb hat órán át tartóztathatják fel.

A megállapodás hatása

A tíz nappal ezelőtt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter által megkötött megállapodás sikerétől azt várják, hogy életet lehel a gazdaságilag a tönk szélén álló Gázai övezetbe, de ugyanennyire fontos lehet az egyezmény politikai hozadéka is. Izrael ugyanis attól tart, hogy a határ megkönnyíti a fegyvercsempészek dolgát, akik a Sínai-félszigetről nyújthatnak utánpótlást a palesztin szélsőséges fegyveres szervezeteknek.

A megállapodás szerint az átkelőt kizárólag 18 és 40 év közötti palesztin férfiak használhatják, de ők is csak vízummal. Az engedélytől csak a Palesztin Hatóság hivatalos képviselői, az Egyiptomban kezelt palesztin betegek és az egyiptomi egyetemek palesztin diákjai esetében tekintenek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik