Nagyvilág

Olaszországban megállt az élet

Újabb országos sztrájkra szólították a dolgozókat az olasz szakszervezetek péntekre, így tiltakozva a Berlusconi-kormány jövő évi költségvetése ellen. A három nagy szakszervezeti tömörülés Milánóban, Rómában és Palermóban szervez tüntetéseket.

Lehetetlen közlekedni

Szinte lehetetlen pénteken Olaszországban utazni. Egy éppen hazánkba tartó olasz egyetemista arról tájékoztatta a FigyelőNetet, hogy a kompok és a vonatok alig közlekednek, napi egy, legfeljebb két járatra lehet felpréselni magunkat. Rómában viszont menetrend szerint közlekedik a Fiumicino reptérre tartó kis vonat, de az Alitalia törölte járatait, a SkyEurope pedig – az előzetes tájékoztatással ellentétben – törölte budapesti járatát.

A városi közlekedés négy órára áll le a nagyobb városokban, valószínűleg ez fogja a legnagyobb problémát jelenteni. Az olasz légiforgalmi dolgozók sztrájkja déli 12 órától 16 óráig, a vasutasok munkabeszüntetése reggel kilenctől 13 óráig tart. Az Alitalia légitársaság 200 járatát törölte.

A kórházakban csak a sürgős beavatkozásokat biztosítják, míg a közhivatalok egész napra bezárnak. A banki és postai dolgozók csak négyórás, míg a tanárok egyórás sztrájkot tartanak. A tiltakozó zenészek pedig Verdi Requiem darabját fogják játszani az egész országban.

Milánóban, Rómában és a szicíliai Palermóban tömegtüntetéseket rendeznek, amelyeken fejlesztést, társadalmi igazságosságot és megfelelő bérpolitikát követelnek.

A követelések között szerepel az is, hogy az olasz állam ne takarékoskodjon az egészségügyön, törődjön a foglalkoztatással, ne feledkezzen meg a szegényebb délolasz tartományokról, és segítse a családokat, például a tankönyvvásárlásban.

MÁV-járatokat is érint a sztrájk

Az olasz vasutasok pénteki sztrájkja miatt aznap a Goldoni EC Velence helyett csak a szlovén határállomástól, Villa Opicinától közlekedik – közölte a MÁV. A pénteken délelőtt 9.00 órától 13.00 óráig tartó munkabeszüntetés alatt az olasz vasútvonalakon járatkimaradásokra, késésekre kell számítani – áll a közleményben.

A Magyarországon megvásárolt vasúti jegyeket kívánságra a MÁV visszatéríti, a kezelési költségek levonása nélkül. A Malév közölte: járatait nem érinti az olaszországi általános sztrájk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik