Nagyvilág

Bush tudta, hogy Iraknak semmi köze szeptember 11-hez?

George Bush amerikai elnököt a hírszerzés már 2001. szeptember 21-én arról tájékoztatta, hogy Szaddám Husszein rezsimjét nem lehet összeköttetésbe hozni sem a szeptember 11-i terrortámadásokkal, sem az al-Kaidával – állítja az amerikai The National Journal.

A lap kormánydokumentumokat és tisztviselőket idéz, amelyekből állítólag kiderül, hogy az iraki vezetés inkább fenyegetésként, mintsem leendő szövetségesként tekintett Oszama bin Ladenre és terrorszervezetére. Ennek ellenére az elnök 2001. szeptember 25-i beszédében úgy fogalmazott, hogy az al-Kaidát és Szaddám husszeint nem lehet egymástól különválasztani.

Bush alelnöke, Dick Cheney annak alapján hozta összefüggésbe a bagdadi rezsimet a terrorszervezettel, hogy a szeptember 11-i 19 öngyilkos merénylő egyike Prágában találkozott az iraki titkosszolgálat egyik tisztjével. Az ellenzék egyebek között azzal vádolja az elnököt, az alelnököt és a kormányt, hogy a hírszerzési értesüléseket manipulálva félrevezették a kongresszust és a közvéleményt, hogy igazolják az Irak elleni katonai fellépést. Dick Cheney a minap alaptalannak és becstelennek nevezte az olyan vádakat, amelyek szándékos megtévesztést emlegetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik