Nagyvilág

Kinevezték a jordán kormányfőt

Nemzetbiztonsági tanácsadóját, Maarúf al-Bahítot nevezte ki miniszterelnökké II. Abdalláh jordániai király, ő alakíthat kormányt az ammáni robbantások nyomán beindított kormányváltás keretében – közölték kormányzati források.

Miután Adnán Badran és kormánya benyújtotta lemondását, az államfő szerepét betöltő uralkodó Bahítot jelölte ki Badran utódjául. A 69 éves kijelölt miniszterelnök hosszú katonai pályára tekinthet vissza, később nagykövet volt Izraelben és Törökországban. A közelmúltban, a 60 ember életét követelő ammáni merényletek után hat nappal az államfő kinevezte a nemzetbiztonsági kabinet vezetőjének, a biztonsági szolgálatok és az államfő között töltött be közvetítő szerepet.

A kormányváltás azoknak az intézkedéseknek a sorába illeszkedik, amelyeket a november 9-i hármas szállodai merényletre adandó válaszként hoztak: a robbantások – amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vállalt magára – rontották a Jordániáról mint a Közel-Kelet egyik legbiztonságosabb országáról kialakult képet.

Kormányilletékesek szerint II. Abdalláh keménykezű tábornokként szerzett hírneve miatt választotta Bahítot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik