Nagyvilág

Vatikáni utasítás a meleg papok kirekesztésére

Akik bizonyítani tudják, hogy a kinevezésüket megelőzően legalább három éven át legyűrték homoszexuális vonzalmukat, azokat pappá szentelhetik – áll a pápa kézjegyével ellátott dokumentumban.

Teljes egészében felhelyezte a világhálóra a homoszexuálisokat a papi hivatásból kirekeszteni hivatott vatikáni utasítás szövegét egy „haladó” olasz katolikus hírügynökség (Adista) kedd este, pontosan egy héttel a dokumentum tervezett közzététele előtt.

Az utasítás szerint, amelyből már bőségesen hozott nyilvánosságra részleteket az olasz sajtó, az egyház „nem fogadhat be a papneveldékbe és a szerzetesrendekbe olyanokat, akik aktív homoszexuális életet élnek, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutatnak, vagy támogatják az úgynevezett meleg kultúrát”. Engedélyezni fogja ugyanakkor az érintettek közül olyan jelöltek katolikus pappá szentelését, akik bizonyítani tudják, hogy a kinevezésüket megelőzően legalább három éven át legyűrték homoszexuális vonzalmukat, és nem tartottak fenn nemi kapcsolatot.

A régóta ígért dokumentumot, amelyet augusztus 31-én hagyott jóvá XVI. Benedek pápa, a múlt héten küldték el a püspököknek és a papneveldék vezető tisztségviselőinek szerte a világon – közölték egybehangzóan nevük elhallgatását kérő források. Az utasítást jövő kedden, az Osservatore Romano – a Vatikán hivatalos lapja – hasábjain szándékoztak nyilvánosságra hozni – tették hozzá.

Az egyház egyik vatikánvárosi tisztségviselője, aki már olvasta az interneten megjelent dokumentumot, megerősítette hitelességét. Az utasítás hangsúlyozza, hogy bár a homoszexuálisokat megilleti a „tisztelet”, az egyház „súlyos bűnöknek” tartja a homoszexuális „aktusokat”, és minden esetben „rendellenességnek” tekinti a homoszexualitást.  A Vatikán hangsúlyozza, hogy a pappá szentelés nem „egy jog”, és a szeminaristák figyelmébe ajánlva hozzáteszi: „súlyosan becstelen volna, ha egy jelölt azért leplezné homoszexualitását”, hogy pappá szenteljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik