Nagyvilág

Irán folytatná az atomtárgyalásokat

Az iráni vezetés kész folytatni az augusztusban megszakadt tárgyalásokat atomprogramjáról. A megbeszélésre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtöki ülése után kerülhet sor.

Hivatalos források közölték: az Egyesült Államok és európai szövetségesei gyakorlatilag maguk mellé állították Kínát is az iráni atomprogramról folyó vitában. Megfigyelők szerint, ha a jelentősebb államok támogatását megszerzik, az európaiak és az amerikaiak arra fogják kérni a NAÜ-t, hogy utalja az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Irán ügyét.

Közben egy disszidens iráni ellenzéki csoport azzal állt elő, hogy Teherán megtévesztette a NAÜ-küldöttséget, mert az ellenőröket a 10 kilométer hosszan elnyúló parcsini komplexum északi részén vezették körbe, miközben az urándúsító berendezések az épületegyüttes déli részén vannak elrejtve. A csoport érdeme, hogy három évvel ezelőtt felfedte két iráni nukleáris létesítmény létét, a perzsa országban két évtizede titokban folytatott atomkutatásokra derítve ezzel fényt. Azóta azonban a szervezet szinte csak olyan gyanúval állt elő, amelyek végül nem igazolódtak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik