Nagyvilág

A franciák fele egészségtelenül él

A franciák több mint fele dohányzik, alkoholista vagy túlsúlyos, illetve kövér az országos statisztikai hivatal (Insee) most közzétett felmérése szerint.

A francia felnőttek mintegy 40 százalékának vannak testsúlyos gondjai (az Egészségügyi Világszervezet kritériumai alapján), közel negyede naponta dohányzik, és 7 százaléka fogyaszt „túlzott mennyiségű” alkoholt a 2003-ban készült vizsgálat szerint, amelyben 21 ezer 18 éves és afölötti személyt kérdeztek meg.

A férfiak helyzete a súlyosabb: 75 százalékukat érintik a korai halál e tényezői, míg a nőknek csak 56 százalékát. Ráadásul e kockázati tényezők valamelyike – főként az alkoholizmus – a 45 és 59 év közötti francia férfi lakosság 84 százalékánál megtalálható. Csaknem minden harmadik férfi napi rendszerességgel dohányzik, minden második túlsúlyos, és minden tizedik túl sok alkoholt fogyaszt.

A nők közül minden ötödik dohányzik, minden harmadik túlsúlyos, és minden harmincadik alkoholista. Az életkoron és a nemi hovatartozáson kívül az iskolázottság szerint is vannak különbségek: a magasabb végzettségűek között kevesebb a dohányos vagy a túlsúlyos, viszont inkább hajlamosak az ivásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik