Nagyvilág

Európai turnéra indul Merkel

Az új német kancellár egy nappal azután, hogy lerakta a hivatali esküt, európai körútra indul. Elsőként Párizsba és Brüsszelbe látogat, majd csütörtökön az angol fővárosba érkezik Merkel, akinek a nagykoalíciós kormányában ugyanúgy nem bíznak a németek, mint elődjében.

Első állomás Párizs, ahol Jacques Chirackal folytat megbeszéléseket Merkel. A francia elnök már korábban elmondta: meg van arról győződve, hogy az új kancellár szorosabbra akarja fűzni a német–francia kapcsolatokat, annak ellenére, hogy rendezné a viszonyát Washingtonnal is. A BBC elemzője szerint a körút további két állomásán – a belga és az angol fővárosban – minden bizonnyal az unió büdzséje lesz a tárgyalások középpontjában.

London már többször kiemelte, hogy Merkel az unió mezőgazdasági támogatási rendszerének ügyében az elődje nézeteit vallja. Megfigyelők szerint más témakörökben is az előző kormányhoz hasonló álláspontot képvisel az új kabinet. A kampány során Merkel több kérdésben is Schröderrel ellentétes nézeteket hangoztatott, de a koalíciós tárgyalások során számos engedményt kellett tenniük. Ezt mi sem szimbolizálja jobban, mint hogy Merkel kormányfő külügyminisztere szociáldemokrata.

Kevés német bízik az új kormányban

Az új, Angela Merkel által vezetett nagykoalíciós kormányban ugyanolyan kevéssé bíznak a németek, mint a régiben. Az N24 televíziós csatorna felkérésére készített Emnid-felmérés szerint az új kormány megítélése hasonlít a 2002-ben hivatalba lépő Schröder kabinetéhez. A megkérdezettek mindössze 36 százaléka szerint lesz képes megbirkózni az országot érintő problémákkal a kormány, 61 százalékuk nem tartja ezt valószínűnek – írja a Financial Times Deutschland. 2002-ben a megkérdezettek 34 százaléka előlegezte meg a bizalmat Schröderéknek, 62 százalékuk azonban pesszimista állásponton volt.

A felmérésben jobban szerepelt maga Merkel. A lakosok 46 százaléka tartja őt megfelelő kancellárnak, míg az új SPD-vezér, Matthias Platzeck mindössze 43 százalékot kapott

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik