Nagyvilág

Előretört az iszlám ellenzék Egyiptomban

Előretört az ellenzék az egyiptomi parlamenti választások második fordulójában, a jelenleg kormányzó Mubarak elnök pártjának győzelme azonban így sem kétséges. A hivatalosan betiltott, de mégis megtűrt iszlám párt eddig megháromszorozta mandátumainak számát.

Látszatdemokrácia

Szeptemberben az ország történetében először többfordulós elnökválasztásra került sor, melyen döntő fölénnyel Hoszni Mubarak nyerte el ötödször is az államfői posztot. A választást akkor is széles körű visszaélések jellemezték, erre utal az is, hogy a nemzetközi megfigyelőket nem engedték be az országba. A választási törvényben pedig olyan szigorú feltételekhez kötötték az elnökjelöltség megszerzését, mint például a minimum ötéves párttagság, és legalább 450, a jelöltet támogató képviselői aláírás.

 

A kedd este Kairóban nyilvánosságra hozott hivatalos, de nem végleges eredmények szerint a második fordulóban az ellenzéki Muzulmán Testvériség tizenhárommal növelte az első fordulóban szerzett képviselői helyeinek számát, s így – a december 1-jei harmadik forduló előtt – negyvenhét mandátummal rendelkezik a 454 tagú parlamentben – írja a BBC.


A változás nem jelentős, hiszen a jelenlegi, 2000-ben megválasztott parlamentben Mubarak elnök Nemzeti Demokrata Pártja 404 képviselővel több mint 85 százalékos fölényt élvez.

Legfőbb kihívója a betiltott, de nem hivatalosan mégis megtűrt Muzulmán Testvériség, amely függetlenként indítja jelöltjeit, mert párt alapítására nem kaptak engedélyt. Elemzők szerint kevés az esély arra, hogy a mostani választás megtöri a jelenleg kormányzó párt politikai dominanciáját, az ellenzék előretörése azonban mégis jelzésértékű.

A kormányzat megfélemlít

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a vasárnapi fordulót is a megfélemlítés és az erőszak uralta, melynek során a Muzulmán Testvériség több mint 200 hívét őrizetbe vették. A szavazókat különböző bandák fenyegették meg, és akadályozták őket a voksolásban, s a bandatagok többsége a Nemzeti Demokrata Párt támogatói közül került ki.


A november 20-i második fordulóban kilenc kormányzóságban 72 parlamenti mandátum sorsáról döntöttek a szavazók. Több képviselői hely sorsa még nem ismeretes. Az egyiptomi parlamenti választások első fordulóját november 9-én tartották, a harmadikra pedig december első napján kerül sor.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik