Nagyvilág

Saron új pártja a legnépszerűbb

Az előrehozott választásokra készülő Izraelben a politikai színtér jelentősen átrendeződik. Saron már megalapította új pártját, a Munkapárt új elnököt kapott, a Likud élére pedig heten pályáznak, köztük a legesélyesebb Benjamin Netanjahu.

Alig egy nappal megalakulása után Izrael új pártja, a Saron vezette Nemzeti Felelősség (Ahrajut Leumit) máris hatalmas népszerűségnek örvend. Az új párt súlyos vereséget mérne a jelenleg (még) kormányzó Likud pártra – derül ki három napilap felméréséből. A kedden közzétett közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint a Nemzeti Felelősség 30-33 mandátumhoz jutna a 120 tagú knesszetben.

A szintén új vezetővel felálló Munkapárt – Amír Perecet novemberben választották meg a párt elnökévé – 26 helyre számíthatna a jelenlegi 22 helyett. A jelenlegi koalíció nagyobbik pártjának számító Likud viszont a mostani 40 helyett csupán 12-15 mandátumot kapna – írták a Jediót Ahronót, a Maariv és a Háárec napilapok.

Arra a kérdésre, vajon Saron helyesen cselekedett-e, amikor hátat fordított a Likudnak, a megkérdezett izraeliek 55 százaléka igennel válaszolt, és csupán 25 helytelenítette a kormányfő lépését. A fennmaradó hányad nem nyilvánított véleményt.

A felmérésbe bevontak többségének nézete szerint Benjamin Netanjahunak kellene átvennie az elnök nélkül maradt Likud irányítását. A népszerűség tekintetében Netanjahu mögött Saul Mofaz védelmi miniszter, majd Szilvan Salom külügyminiszter következik.

„Politikai földindulás”

Saron kilépése a Likudból bár nem volt váratlan, mégis megrengette a politikai palettát, és megosztotta a politikai közvéleményt. Uzi Landau, a rebellis Likud-tagok vezetője szerint a párt nem gyengül, inkább megerősödik a kormányfő távozásától: „Most, hogy Saron elhagy minket, nem lesz több korrupció sem” – nyilatkozta a pártelnökségre pályázó politikus, aki egy jobboldali koalíció létrehozásán dolgozik.

A Jediót Ahronót című izraeli lap azonban „példa nélkül álló politikai földindulásnak” nevezte, hogy a 77 éves politikus, egykori tábornok kilép a Likudból, amelynek maga is alapító tagja volt. Csakúgy, mint a zsidó telepek esetében: Saron először felépítette a pártot – 1973-ban a Likud alapítói között volt –, most pedig egymaga taszítja zűrzavarba.

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök pedig egyenesen diktátornak nevezte Ariel Saront, a Likud leköszönő elnökét. A Saron helyére pályázó Netanjahu az izraeli katonai rádiónak kedden nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök a diktatúra felé vezeti az országot, és veszélybe sodorja a nemzetbiztonságot. „Saron családja viseli a felelősséget azért, hogy a pártban az elmúlt években elburjánzott a korrupció. Ezért most tisztogatást kell végeznünk” – jelentette ki. Netanjahu szerint a Likud széthasítására vonatkozó döntés nem most vasárnap este született meg, mint azt Saron állítja, hanem erre hónapok óta készült a veterán politikus.

A volt kormányfő az interjúban úgy fogalmazott, hogy Saron már két évvel ezelőtt megfosztotta a Likudot eredeti énjétől, és egyfajta munkapárttá alakította át. „Most pedig otthagyta a Likudot, hogy csatlakozzék az igazi munkapárthoz” – összegezte véleményét a nyilatkozó, aki szerint a Likud új vezetőségének az lesz a feladata, hogy visszaszerezze a párt „eredeti identitását”.

Előrehozott választások

A parlamenti választások lehetséges időpontjai közül március 28-át fogadta el Móse Kacav izraeli elnök. Az elnök két időpont – március 8. és március 28. – között választhatott, mivel a parlamenti többséget adó Likud és Munkapárt e két dátumot ajánlotta neki.

Elemzők szerint Saron érdekeit a korábbi választási időpont jobban szolgálta volna, mert pártja újdonságának hatása nem veszett volna el a voksolásig. A Likudnak pedig a későbbi időpont a kedvezőbb, mert addig lesz idejük rendezni soraikat. A parlament feloszlatása és a választások közötti időszakban Saron marad a kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik