Külföld

Montenegróban építhetnek iskolákat magyar vállalkozók

admin
admin

2005. 11. 22. 14:34

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Igor Lukšić montenegrói pénzügyminiszter 2005. november 22-én Budapesten aláírták a Magyar Köztársaság és a Montenegrói Köztársaság közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló kormányközi megállapodást.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közelménye szerint a megállapodás értelmében – maximum 13 éves futamidőre szóló 15 millió euró összegű kötött segélyhitel felhasználásával –Podgoricában magyar vállalkozók óvodát, általános iskolát, egészségügyi szakiskolát, gimnáziumot és vizsgaközpontot építenek. A kormányközi megállapodás aláírását követően a montenegrói oktatási tárca a magyar vállalatok számára szóló versenytárgyaláson választja ki a beruházásokat megvalósító cégeket.

Magyarország stratégiai érdeke a délkelet-európai országok stabilizációjának, fejlődésének és az európai struktúrákhoz való felzárkózásának elősegítése, a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok erősítése útján is. A nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében ezért a délkelet-európai országok, köztük Montenegró kiemelt partnerországként szerepelnek.

A kötött segélyhitel révén a kedvezményezett ország az OECD, illetve az EU által megengedett, a normál kereskedelmi exporthitelek feltételeihez képest 35 százalékkal olcsóbb hitelhez jut azáltal, hogy a magyar költségvetés a kamatkülönbözetet és a biztosítási díj egy részét átvállalja. A fejlett országok gyakorlatában évtizedek óta hatékonyan működő kötött segélyhitelezés bevezetésével a magyar exportőrök más fejlett országok vállalataihoz hasonló, kedvezményes hitelfeltételekkel versenyezhetnek az egyéb feltételekkel nem finanszírozható állami, önkormányzati megrendelésekért. A projektek általában nagy volumenű fejlesztési célú beruházások, amelyek a magyar beszállítói ipar fejlődését és új munkahelyek teremtését is elősegítik, ezáltal a hazai kis- és középvállalkozások is részesülnek a fejlesztési együttműködés eredményeiből.

A montenegrói oktatási infrastruktúra fejlesztésében való közreműködés és a magyar export elősegítését egyaránt szolgáló keretmegállapodás a magyar segélyhitel-konstrukció második délkelet-európai térségbe irányuló eredménye. A Bosznia-Hercegovinával 2004-ben aláírt kormányközi keretmegállapodás alapján Tuzla egészséges ivóvízellátását biztosító 7,2 millió euró értékű beruházás folyamatban van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.