Nagyvilág

Atomarzenáljával fenyegetőzik Észak-Korea

Nukleáris elrettentő erejének "megezerszerezésével" fenyegetőzött Észak-Korea, mert az ENSZ nemrégiben "súlyos aggodalmát" fejezte ki amiatt, hogy a külvilágtól hermetikusan elzárt országban megsértik az emberi jogokat - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A phenjani külügyminisztériumi nyilatkozata Washington “abszurd próbálkozásának” tartja a lépést, melynek az a célja, hogy megdöntsék az ázsiai országban fennálló rendszert. “A koreai nép megvédelmezi értékes szocialista rendjét és megezerszerezi nukleáris elrettentő erejét, hogy minden körülmények között biztosítsa saját védelmét” – fogalmaztak a dokumentum szerzői.

Az Európai Unió kezdeményezésére az ENSZ közgyűlése november 18-án 88 igen szavazattal 22 ellenében marasztalta el az emberi jogok Észak-Koreában “elterjedté vált, tömeges és súlyos megsértését”. A beadvány utalt arra, hogy a sztálinista országban “alkalmazzák a kínzásokat, nyilvános kivégzéseket rendeznek, politikai okokból halálos büntetéseket szabnak ki, nagy számban léteznek büntető- és kényszermunkatáborok”.

Dél-Korea tartózkodott a szavazástól, azzal érvelve, hogy igen szavazata negatív hatással lenne azokra a szöuli erőfeszítésekre, amelyek a két országra szakadt félszigeten a megbékélést szorgalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik